1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin matkailun nousukiito tyssäsi syyskuussa

Vielä elokuussa yöpymiset kasvoivat lähes viisi prosenttia vuodentakaisesta.

matkailu
Kilpisjärven Saana-tunturi syksyisen ruskan keskellä.
Ruska-aika houkutteli Lappiin turisteja tänä syksynä samaan malliin kuin vuotta aiemmin. Kuvassa Saana.

Lapin matkailun kasvu hyytyi syyskuussa, kertovat Tilastokeskuksen tuoreet tilastot. Rekisteröityjä yöpymisiä Lapin majoitusliikkeissä oli syyskuussa yhtä paljon kuin vuosi sitten, runsaat 200 000. Muutos oli siis tasan nolla prosenttia.

Vielä elokuussa yöpymiset kasvoivat lähes viisi prosenttia vuodentakaisesta.

Syyskuussa Lapissa on perinteisesti vieraillut kotimaisia ruskaturisteja. Torstaina julkaistujen majoitustilastojen perusteella näin on edelleen, sillä yöpymisistä 85 prosenttia on kotimaisten matkailijoiden.

Rekisteröityjen yöpymisten määrällä mitattuna eniten matkailijoita houkuttelivat syyskuussa Inari ja Rovaniemi.

2,3 miljoonaa yöpymistä

Kun lasketaan yhteen tammi–syyskuun rekisteröidyt yöpymiset, Lapissa kasvu on ollut 3,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Majoitusliikkeissä kirjattiin tuona aikana runsaat 2,3 miljoonaa yöpymistä. Tästä hieman yli puolet, 53 prosenttia, oli kotimaisia. Ulkomaalaisten yöpymisiä oli 5,2 prosenttia enemmän ja kotimaisten 2,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Eniten, lähes puoli miljoonaa yöpymistä, oli tammi–syyskuussa Rovaniemellä, mikä on miltei 14 prosenttia vuodentakaista enemmän. Esimerkiksi Kittilässä yöpymisiä on ollut lähes 383 000 ja Inarissa 345 000.

Tilasto ei täysin kattavasti kerro kaikista matkailijoiden yöpymisistä. Mukana ei ole esimerkiksi monia vuokramökkejä eikä Airbnb-palvelun kautta vuokrattavia majoituskohteita.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi