Vaasa nostamassa veroprosenttiaan toisena vuonna peräkkäin: "Budjettiesityksen laatiminen ei ollut helppo tehtävä"

Vaasa julkisti torstaina ensi vuoden talousarvioesityksensä. Suunnitelmissa on veroprosentin nosto 21:een.

budjetit
Vaasan kaupungintalo
Vaasan on tasapainotettava talouttaan ja yksi tapa ovat veronkorotukset.Hans-Mikael Holmgren/ Yle

Vaasa aikoo nostaa kunnallisveroprosenttiaan ensi vuodeksi. Nykyinen prosentti 20,5 nousisi puolella prosenttiyksiköllä 21:een.

Veronkorotukselle on ollut paineita jo useamman vuoden ajan. Tällekin vuodelle prosenttia nostettiin.

Syynä korotuspaineelle ovat kaupungin talousongelmat: Jokaisen toimialan piti kiristää omia menojaan 2,5 prosenttia. Näin ollen myös talousarvio vuodelle 2020 keskittyy alijäämän kattamiseen ja investointien hillitsemiseen. Vanhaa alijäämää Vaasalla on lähes 33 miljoonaa euroa.

– Budjettiesityksen laatiminen ensi vuodelle ei ollut helppo tehtävä. Haasteet alijäämien osalta laittoivat paineet esityksen laadintaan, totesi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry avatessaan tiedotustilaisuuden ensi vuoden talousarvioon liittyen.

Ensi vuoden vuosikatteeksi Vaasa tavoittelee 51,8 miljoonaa euroa, tällä tilikauden tulos näyttäisi 20,5 miljoonaa euroa plussaa. Kumulatiivisen alijäämän 32,9 miljoonaa euroa Vaasa pyrkii kattamaan vuoteen 2021 mennessä. Lainamäärä per asukas on ensi vuonna putoamassa 3738 euroon.

Vaasan nettoinvestoinnit ensi vuonna ovat hieman yli 45 miljoonaa euroa. Summa kuluu suurelta osin keskeneräisten töiden loppuunsaattamiseen. Näitä ovat mm. Alskatintien muutostöiden ja hallintotalon remontin tekeminen loppuun. Lisäksi satamaa kehitetään runsaalla 7 miljoonalla eurolla. Vesi- ja viemärihuoltoon on ensi vuodelle budjetoitu 2 miljoonaa tämän vuotista enemmän, eli kokonaisuudessaan 7,8 miljoonaa euroa.

Toivoa Vaasan näkymiin tuo se, että valtionosuuksien odotetaan lisääntyvän ensi vuonna 120,5 miljoonaan euroon. Myös väkimäärä, yritysten investoinnit ja työllisyys ovat kaupungissa hyvällä mallilla.

– Kyllä me näemme, että tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka meidän kuntataloutemme onkin ollut pitkään vaikeuksissa. Elinkeinoelämä on kehittynyt valtavasti ja elinkeinoelämässä on meneillään suuria investointeja. Kun vielä työllisyyskehityskin on hyvä niin meillä on hyvä tulevaisuus edessä, sanoo Vaasan vs. talousjohtaja Jari Karjalainen.