1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salakuljetus

“Meksikoon on helpompi salakuljettaa aseita kuin t-paitoja” – Yhdysvallat ja Meksiko sopivat jäädyttävänsä laittoman aseviennin

Yhdysvaltojen löyhät aselait heijastuvat Meksikoon, jonne salakuljetetaan pohjoisnaapurista yli 200 000 tuliasetta vuodessa

Rajavalvoja Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla Tijunassa Kaliforniassa. Kuva: Mike Nelson / EPA

MÉXICO Jos Pohjois-Meksikossa haluaa hankkia aseenkantoluvan ja ostaa pistoolin, on matkustettava noin kahden tuhannen kilometrin matka maan pääkaupunkiin Méxicoon.

Siellä – Meksikon puolustusministeriön tiloissa – toimii maan ainoa kauppa, josta voi ostaa laillisen tuliaseen.

Näin siis paperilla. Käytännössä maan tiukka aselainsäädäntö ei estä rikollisia saamasta käsiinsä järeitäkään aseita.

Rikollisten asevarustelusta saatiin esimerkki 17. lokakuuta, kun Meksikon kansalliskaarti otti Culiacánin kaupungissa kiinni huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzmánin pojan.

Ovidio Guzmánin pidätys Culiacánissa johti tulitaisteluun poliisin ja El Chapon huumekartellin asemiesten välillä. Kuva: EPA

El Chapon huumekartelli vastasi johtohahmon pidätykseen aloittamalla raskaan tulitaistelun, jonka aikana kartellin jäsenet käyttivät esimerkiksi tarkkuuskivääreitä, joilla voi ampua alas helikopterin.

Meksikon viranomaiset taipuivat huumekartellin voimannäytön edessä ja vapauttivat Guzmánin pojan Ovidio Guzmánin.

Pohjoiseen viedään huumeita, etelään aseita

Kartellit rahoittavat asehankinnat Yhdysvaltojen huumemarkkinoilta saatavilla voitoilla. Rajan pohjoispuolelle virtaa huumeita, etelään rahaa ja aseita.

Huumekartellien käyttämät aseet salakuljetetaan maahan pääasiassa Yhdysvalloista.

Meksikolaisviranomaiset arvioivat, että maahan salakuljetetaan vuosittain yli 200 000 tuliasetta, pistooleista rynnäkkökivääreihin. Meksikon turvallisuusministeriön (siirryt toiseen palveluun)mukaan maahan salakuljetetuista aseista noin 70 prosenttia tuodaan Yhdysvalloista.

Lisäksi maahan salakuljetetaan aseita Nicaraguasta Guatemalan kautta ja meriteitse.

Volutary Disarmament -ohjelman avulla Meksikossa kerättyjä aseita. Suuri osa ohjelman puitteissa poliisille luovutetuista aseista on Yhdysvalloista salakuljetettuja. Kuva: AOP

Noin 70 prosenttia Meksikossa tehdyistä murhista (siirryt toiseen palveluun) on toteutettu tuliaseilla. Osa kartellien käyttämistä järeistä aseista on peräisin Meksikon asevoimilta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador sopivat vain kaksi päivää Culiacánin tulitaistelun jälkeen käymässään puhelinkeskustelussa aseiden salakuljettamisen jäädyttämisestä.

Seuraavalla viikolla pidetyssä kansainvälisessä ministeritason tapaamisessa sovittiin käytännön toimista, kuten rajavalvonnan vahvistamisesta, tiedusteluvaihdosta ja tilanteen seurannasta kahden viikon välein järjestettävissä tapaamisissa.

Meksikon tulli on voimaton

Rikosten ehkäisyyn keskittyvän kansalaisjärjestö Observatorio Nacional Ciudadanon toiminnanjohtajan Francisco Rivasin mukaan aseita salakuljetetaan Meksikoon, koska se on niin helppoa.

– Kun matkustaa Meksikosta Yhdysvaltoihin, tarkastukset ovat äärimmäisen tarkat. Yhdysvalloista Meksikoon taas voi tulla noin vain, Rivas kertoo Ylelle.

– Meksikon tullivirkailijat ovat huonosti koulutettuja, heitä ei suojella ja heitä on aivan liian vähän, toiminnanjohtaja jatkaa.

Hän arvioi, että tulli tarvitsisi aseiden salakuljettamisen pysäyttämiseen tiedustelua ja kymmenkertaisen määrän poliiseja tai jopa sotilaita.

Rikosten ehkäisyyn keskittyvän kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Francisco Rivas vaatii Meksikoa investoimaan lisää turvallisuuteen. Kuva: Anna-Reetta Korhonen

Rivasin mukaan tullivirkailijat keskittyvät etsimään alkoholia tai myytäväksi tuotavia tullaamattomia tavaroita. Hänen mukaansa Meksikoon on helpompi tuoda parituhatta asetta kuin parituhatta t-paitaa.

– Jos tullivirkailijat havaitsevat pakettiauton, joka on täynnä laittomia aseita, heillä ei ole mitään keinoja puuttua tähän. Jos tullivirkailija puuttuisi asekuljetukseen, rikolliset tappaisivat ensimmäisenä virkailijan, Rivas toteaa.

Valtio säästää turvallisuusmenoissa

Aseet hankitaan yleensä Yhdysvalloista laillisesti yksitellen, toiminnanjohtaja Rivas kertoo. Salakuljettajat värväävät Yhdysvalloissa usein ostajiksi naisia, joilla ei ole rikosrekisteriä.

Osaltaan salakuljettamisen ehkäisyä vaikeuttaa se, että suuri osa aseista tuodaan Meksikoon osissa eri rajanylityspaikkoja käyttäen.

Yksi rakenteellinen ongelma Rivasin mukaan on, että Meksiko käyttää niin pienen osan bruttokansantuotteestaan turvallisuuteen.

OECD-maissa turvallisuuden osuus on keskimäärin kolme prosenttia bkt:sta, ja niistä maista mikään ei kärsi samanlaisesta väkivallan aallosta kuin Meksiko. Meillä sen sijaan turvallisuuden osuus on ollut prosentin molemmin puolin, Rivas vertaa.

– Meksikon on tärkeää vaatia Yhdysvalloilta toimia asetuonnin hillitsemiseksi. Mutta asetuonnin pysäyttäminen vaatisi oikeasti meksikolaista henkilökuntaa Yhdysvaltoihin. Rajalla pitäisi myös tutkia autoja, ja se vaatii resursseja, Rivas sanoo.

Lue lisää:

Käsiaseet vyöryvät Yhdysvalloista Meksikoon