Kansalaisopistot yhteen tai ainakin toimintaa tiiviimmäksi Riihimäen seudulla?

Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunnan nimittämän työryhmän on tarkoitus selvittää kansalaisopistojen yhdistämisen edut ja haitat.

kansalaisopistot
Riihimäen kansalaisopiston sisäänkäynti
Miki Wallenius / Yle

Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää Hausjärven ja Lopen kunnille seudullisen yhteisen kansalaisopistojen selvitystyön aloittamista.

Helmikuun 2020 loppuun mennessä on tarkoitus tutkia nopeasti, mitä etuja ja mitä haittaa olisi yhdistää Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kansalaisopistot.

Lisäksi Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta edellyttää kansalaisopistojen yhteistyöstä laadittavan vaihtoehtoja, joissa huomioidaan muun muassa taloudellisia seikkoja.

Edellisen kerran opistojen yhdistämistä pohdittiin viitisen vuotta sitten kuntarakenneselvityksen yhteydessä. Myös sitä ennen asia on ollut esillä muutaman kerran kunnissa.

Kuntien välillä on jo yhteistä muunmuassa taidealojen opetuksessa

Opiskelijamäärältään ja kurssitarjonnaltaan suurin opistoista on Riihimäen keskustassa Puistikossa kotipesäänsä pitävä Riihimäen kansalaisopisto.

Sen kursseilla on yli 10 000 opiskelijaa. Monet opiskelijat ovat kuitenkin samanaikaisesti useammilla kursseilla, joten opiston todellinen opiskelijamäärä on runsaat 3000 opiskelijaa.

Kolmella opistoilla on jo yhteisiä opettajia ja yhteistoimintaa kurssitarjontaa. Hausjärven, Lopen ja Riihimäen seudulla musiikinopetuksen järjestää lähikuntiin Riihimäen musiikkiopisto.

Myös teatteritaiteen perusopetuksessa Riihimäki ja Hausjärvi toimivat yhdessä Riihimäen nuorisoteatterin näyttämön vedeossa.