1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginorkesterit

Yhteislautakunta: Kemin kaupunginorkesteria ei pidä lakkauttaa – toimintaa voi sovittaa talousahdingon vuoksi

Kemin säästötarve ymmärretään, mutta lautakunnan mielestä orkesterin toimintaa ei pidä lopettaa, vaan sopeuttaa.

kaupunginorkesterit
Lähikuva oboesta
Kemin kaupunginorkesterin tulevaisuus on pohdittavana.Jani Mattsson / Janin Paja Oy

Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunta vastustaa Kemin kaupunginorkesterin lakkauttamista.

Yhteislautakunta toteaa, että orkesterin lakkauttaminen leikkaisi valtionosuuksia ja heikentäisi musiikiopiston koulutuksellista näkökulmaa.

Kemissä on selvitetty kaupunginorkesterin toiminnan lakkauttamista säästöjen saamiseksi. Orkesterin alasajo ei selvityksen mukaan aiheuttaisi irtisanomisia. Meri-Lapin jousikvartetti jatkaisi toimintaansa. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto joulukuussa talousarviokäsittelyssä.

Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunta kuitenkin ymmärtää kaupungin heikon taloustilanteen. Siksi se esittää, että kaupunginorkesterin toimintaa sopeutettaisiin tilanteeseen.

Pienempiä kokoonpanoja?

Kaupunginorkesterin intendentti Ville Mankkinen pitää sopeuttamisideaa "ihan asiallisena". Mankkisen mukaan toimintaa voidaan tarvittaessa muokata ja säilyttää siitä huolimatta tekemisen ja palvelujen laatu hyvänä.

– Organisaatiorakenteemme on sellainen, että sopeuttaminen on mahdollista. Voimme esimerkiksi pienentää kokoonpanoja ja silti pystymme tarjoamaan laadukkaita konsertteja.

Orkesterilla ei ole isoja kiinteitä kuluja, joten sikälikin toimintaa voidaan sovittaa tilanteeseen ilman, että hiukan yli 188 000 euron valtionosuus pienenisi.

Lisää aiheesta:

Kemin kaupunki etsii kuumeisesti säästöjä - nyt mietitään kaupunginorkesterin lakkauttamista

Lue seuraavaksi