Hyppää sisältöön

Kajaanin "terhakan" kekripukin kanssa on jännät paikat: nosto jokeen saattaa venyä tapahtumapäivälle

Kekrijuhla alkaa Kajaaninjoen rannassa lauantaina kello 18.

Kekripukki valmistettiin Sormulan luomutilalla Sotkamossa. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Perinteinen kekripukki on ollut Kajaaninjoen rannassa kaupunkilaisten ihasteltavana sunnuntaista lähtien. Pukki on tarkoitus nostaa torstaina keskelle jokea odottamaan pyhäinpäivän kekrijuhlaa ja polttoa.

Neljä metriä korkean pukin nosto ei ole kuitenkaan yksinkertaista, sillä sää on epävakaa ja lämpötila nollan tuntumassa. Pukki nostetaan jokeen isolla nostoautolla, joka ei pääse puistoon, jos rinne on liukas.

Kulttuuriosuuskunta G-voiman tapahtumatuottaja Juho Hannikainen kertoo, että rinne on hiekoitettu. Jos pukkia ei kuitenkaan saada nostettua tänä iltana, kokeillaan nostoa seuraavan kerran huomenaamuna.

– Jos se ei onnistu sittenkään, nostamme pukin jokeen lauantaina, Hannikainen vakuuttaa.

Pukki on valmistettu Sotkamossa Sormulan luomutilalla. Viime vuosina pukkin koko on vakiintunut, vain sarvien pituus ja materiaali ovat vaihdelleet.

– Tämän vuoden pukki on oikein terhakka. Siinä on käytetty risuja ja rehua, Hannikainen kuvailee.

Kekrijuhla alkaa lauantaina 2. marraskuuta kello 18. Juhlan aluksi nykytanssin tuotantoryhmä Routa Company esittää valoa ja yhteisöllisyyttä juhlistavan teoksen Valo minusta, joka kestää noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen sytytetään pukki.

Hannikaisen mukaan operaatio on yksinkertainen: pukin lähelle mennään veneellä ja pukki tuikataan tuleen keppien avulla. Vuonna 2005 sytyttämistä yritettiin jousipyssyllä, mutta nuoli sujahti koko ajan läpi pukista.

– Se oli hieman antiklimaattinen tilaisuus. Ehkä kokeilemme sitä vielä joskus uudestaan, mutta se vaatisi valmisteluja, Hannikainen kertoo.

Pukki palaa poroksi nopeasti. Hannikainen epäilee, että sen jälkeensä jättämä hiilijalanjälki on aika pieni.

– Vertaako kekripukkia Boeing 707 -matkustajalentokoneeseen vai polkupyörään? Se riippuu aina siitä, mihin sitä vertaa. Maailma muuttuu nopeasti, eikä tämä käynyt mielessäkään 14 vuotta sitten, kun ensimmäistä pukkia ruvettiin polttamaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!