1. yle.fi
  2. Uutiset

Isis-johtaja al-Baghdadi päästi lähipiiriinsä vain kourallisen ihmisiä – Yksi heistä petti hänet

Toistaiseksi tuntematon ilmiantaja oli pettynyt siihen, miten Isis kohteli hänen sukulaisiaan.

Abu Bakr al-Baghdadi
Ilmakuva
Yhdysvaltain ilmaiskujen tuhoja alueella, jossa Abu Bakr al-Baghdadi piileskeli.Omar Haj Kadour / AFP

Yhdysvallat surmasi viime viikonloppuna yhden etsityimmistä miehistä maailmassa, Isis-terroristijärjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin.

Yhdysvaltain Delta Force -erikoisjoukot hyökkäsivät muurien ympäröimään taloon, jossa al-Baghdadi piileskeli. He saartoivat talon ja rynnäköivät sen sisälle, mikä sai al-Baghdadin pakenemaan ja räjäyttämään itsensä räjähdeliivin avulla.

Mutta mistä amerikkalaissotilaat tiesivät al-Baghdadin olinpaikan? Olihan häntä jahdattu vuosikausien ajan ilman menestystä.

Al-Baghdadin turmioksi koitui hänen oma lähipiiriinsä.

Luottomies kääntyi kurdien agentiksi

Al-Baghdadi päästi lähipiiriinsä lastensa ja vaimojensa lisäksi vain harvoja ja valittuja Isis-taistelijoita. Kurdijohtoisten SDF-joukkojen onnistui käännyttää yksi heistä agentikseen.

Asiasta kertoi SDF:n komentaja Mazloum Abdi amerikkalaisen NBC-televisiokanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Asian ovat lisäksi vahvistaneet lukuisat amerikkalaismediat, kuten New York Times ja Washington Post virkamieslähteisiin vedoten.

Tuhoutunut auto.
Yhdysvaltain ilmaiskujen tuhoja alueella, jossa Abu Bakr al-Baghdadi piileskeli.Omar Haj Kadour / AFP

Ilmiantaja tapasi al-Baghdadia säännöllisesti tämän piilopaikassa Barishan kaupungin lähellä Idlibin maakunnassa Pohjois-Syyriassa. Hänen kerrotaan olleen al-Baghdadin turvallisuusneuvonantaja.

Hänen suhteensa Isis-johtajaan oli niin läheinen, että hänen onnistui jopa toimittaa kurdeille, ja sitä kautta heidän liittolaisilleen Yhdysvalloille, al-Baghdadin vaatteita ja verinäyte dna-testausta varten.

Tiedot tarvittiin, jotta Yhdysvallat pystyi varmistamaan, että mies oli varmasti al-Baghdadi, eikä kyseessä ollut ansa.

Ilmiantajalta saatiin myös tieto siitä, että al-Baghdadi oli vaihtamassa piilopaikkaansa lähiviikkoina. Tämä johti siihen, että Yhdysvallat päätti iskeä juuri nyt.

Lue myös Ylen Washingtonin kirjeenvaihtajan Mika Hentusen analyysi: Trump sai ison erävoiton taistelussa terrorismia vastaan, mutta Isisin toiminta saattaa tästä vain laajeta

Mikä sai Isis-taistelijan kavaltamaan oppi-isänsä?

Al-Baghdadia vastaan kääntynyt arabimies oli menettänyt uskonsa Isisiin sen jälkeen, kun terroristijärjestö oli kohdellut hänen sukulaisiaan huonosti.

Washington Post kertoo, että Isis oli surmannut yhden hänen sukulaisistaan ja siksi hän janosi kostoa.

Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadin.
Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin. AL FURQAN ISIS MEDIA WING HANDOUT / EPA

Miestä myös mahdollisesti houkutteli amerikkalaisten lupaama 25 miljoonan dollarin palkkio al-Baghdadin löytämisestä. Yhdysvaltalaisten mukaan hän on nyt saamassa osan miljoonista tai mahdollisesti jopa koko potin.

Yhdysvaltalaismedian mukaan ilmiantaja oli erittäin innoissaan operaatiosta al-Baghdadin kiinnisaamiseksi.

Mies vaaransi oman ja perheensä hengen pettäessään al-Baghdadin. Hänen kerrotaan olleen terroristijohtajan piilopaikassa myös hyökkäyshetkellä, mutta päässeen myöhemmin turvaan perheensä kanssa amerikkalaisjoukkojen avustuksella.

Ilmiantajan tiedot olivat ratkaisevan tärkeitä

Vaikka ilmiantaja kuului al-Baghdadin lähipiiriin, ei hän päässyt tapaamaan johtajaa aina halutessaan, vaan tapaaminen oli mahdollista ainoastaan al-Baghdadin kutsusta.

Pitkään maan alla elänyt terroristijohtaja oli tarkka siitä, ettei hän käyttänyt koskaan mitään jäljitettävissä olevaa viestintävälinettä, kuten kännykkää tai tietokonetta.

Ilmiantaja kuljetettiin al-Baghdadin piilopaikkaan usein autolla ja häntä kiellettiin katsomasta ulos ikkunoista matkan aikana. Hänen silmiään ei kuitenkaan sidottu.

USA:n armeijan droonista kuvattua ilmakuvaa savupatsaasta, joka nousee Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan johtaneesta operaatiosta Syyriassa.
USA:n armeijan droonista kuvattua ilmakuvaa savupatsaasta, joka nousee Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan johtaneesta operaatiosta Syyriassa.DVIDS / EPA

Kun auto lähestyi piilopaikkana toiminutta rakennusta, vaadittiin agenttia laskemaan istuimensa makuuasentoon, jottei tämä näkisi minne oltiin menossa.

Ilmiantaja onnistui kuitenkin opettelemaan reitin ulkoa ja kertoi kurdeille automatkan aikana huomaamistaan korkeuseroista.

Ollessaan al-Baghdadin asuinrakennuksessa mies painoi mieleensä merkittäviä yksityiskohtia kuten katolla olevien vesisäiliöiden värin, joka auttoi amerikkalaisia paikallistamaan rakennuksen.

Agentti myös selvitti rakennuksen pohjapiirrustukset hyvin yksityiskohtaisesti, ja hänen tietonsa auttoivat amerikkalaisjoukkoja suunnittelemaan tulevaa hyökkäystään.

Yhdysvallat oli jo aiemmin saanut vihiä al-Baghdadin piileskelystä Idlibin alueella sen jälkeen, kun yksi hänen vaimoistaan ja viestinviejistään oli onnistuttu pidättämään.

SDF-johtaja Abdin mukaan tieto piilopaikan tarkasta sijainnista sekä rakennuksen yksityiskohdista tuli kuitenkin kurdien agentilta.

– Hän kertoi, että talossa oli tunneli. Hän sanoi, miten monta ihmistä talossa oli ja miten moni sotilas vartioi taloa, Abdi kertoi NBC-televisiokanavan haastattelussa.

Tämä tieto oli ratkaisevan tärkeää amerikkalaishyökkäyksen toteuttamisessa.

Lähteet:

Washington Post: "Islamic State defector inside Baghdadi’s hideout critical to success of raid, officials say" (siirryt toiseen palveluun)

NBC News: "The Islamic State spy who betrayed al-Baghdadi was an insider motivated by revenge" (siirryt toiseen palveluun)

The National Interest: "ISIS Leader al-Baghdadi Betrayed By Turncoat" (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: "ISIS Leader Paid Rival for Protection but Was Betrayed by His Own" (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi