Kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit ilmestyvät tienvarsille kesäkuussa 2020

Esimerkiksi valkohantäpeurakanta on voimistunut viime vuosina erityisesti Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla.

liikennemerkit
Hirviä sumuisella pellolla.
Hirivieläinonnettomuuden riski on suurin hämärässä, muutama tunti ennen ja jälkeen auringonlaskun.Raine Martikainen / Yle

Tienvarsille ilmestyy ensi vuoden kesäkuun alussa uusi kauriseläimistä varoittava liikennemerkki. Varsinais-Suomessa merkkiä on käytetty jo vuoden 2019 ajan kokeiluluvalla, mutta uuden tieliikennelain myötä sen käyttö laajenee myös muualle maahan.

Liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoo, että esimerkiksi Kanta-Hämeen ja Uudenmaan maakunnissa valkohäntäpeurat ovat paikoin jo merkittävä turvallisuusongelma.

Uudenmaan ELY-keskuksen selvityksen mukaan Kanta-Hämeessä sattui viime vuoden aikana vajaat 1 100 peurakolaria. Esimerkiksi Päijät-Hämeeseen verrattuna määrä on nelinkertainen. Vastaavasti hirvikolareita Kanta-Hämeessä sattui 44 kappaletta.

Hirvieläinonnettomuuksien kannalta kriittisin ajankohta on eläinten kiima-aika, jolloin ne liikkuvat paljon ja tavallista enemmän myös
tiealueella.

– Hirvien kiima-aika ajoittuu syys-lokakuulle ja valkohäntäkauriin loka-marraskuulle, muistuttaa Destian maisema-arkkitehti ja hirvieläinvaaraselvityksen projektipäällikkö Laura Soosalu.

Vastavalmistunut hirvieläinvaaraselvitys esittää Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntiin uusia hirvi- ja kaurisvaroitusalueita ensi vuodelle yhteensä noin 450 kilometrin tieosuuksille. Uutta riista-aitaa on esitetty noin 180 kilometriä, josta kiireellisiksi on arvioitu 40 kilometriä.

Päivitetty 31.10.2019 klo 16:00: Lisätty tieto kauriseläimistä varoittavan liikennemerkin kokeilukäytöstä Varsinais-Suomen maakunnassa.