USA:n edustajainhuone äänesti Trumpin virkarikossyytteen käsittelystä: Demokraateille odotettu voitto

Päivän äänestyksessä ei vielä päätetty virkarikossyytteen nostamisesta, vaan vasta tutkinnan järjestelyistä.

Donald Trump
Nancy Pelosi puhemiehen nuija kädessään.
Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi totesi äänestyksen päättyneen lukemin 232–196.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain demokraattienemmistöinen edustajainhuone on äänestänyt, miten presidentti Donald Trumpia vastaan aloitettu virkarikossyytetutkinta etenee.

Esitys hyväksyttiin, joten tutkinta muuttuu entistä julkisemmaksi. Tähän saakka kuulemisia on tehty suljettujen ovien takana.

Ensimmäiset avoimet kuulemiset on demokraattien mukaan määrä järjestää edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa marraskuun toisella viikolla. Siihen saakka kuulemiset pidetään vielä suljettujen ovien takana, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Äänestystulos 232–196 noudatti melko tarkasti puolueiden voimasuhteita, sillä vain kaksi demokraattiedustajaa äänesti vastaan republikaanien rinnalla.

Presidentti Trump kutsui äänestystulosta tuoreeltaan Twitterissä maansa historian suurimmaksi noitavainoksi.

Päivän äänestys koski vasta virkarikostutkinnan käytännönjärjestelyjä. Kyse ei siis vielä ollut virkarikossyytteen nostamisesta.

Edustajainhuone saattaa äänestää jo ennen joulua, nostaako se virkarikossyytteen. Sen jälkeen mahdollista syytettä käsittelee kongressin ylähuone eli senaatti. Presidentti erotetaan virastaan vasta, jos kaksi kolmasosaa senaattoreista katsoo hänet syylliseksi virkarikoksiin.

Trumpin puolueella republikaaneilla on enemmistö senaatissa.

"Republikaanipuoluetta ei enää ole"

Demokraatit ovat syyttäneet republikaanipuoluetta sokeasta asettumisesta presidentti Trumpin puolelle täysin siitä huolimatta mitä paljastuu.

– Kyseessä on Trumpin puolue. Se ei ole enää republikaanipuolue, tylytti demokraattien edustaja Dan Kildee.

– Jos emme pidä tätä presidenttiä vastuussa teoistaan, voimme luopua oikeudestamme asettaa vastuuseen muitakin presidenttejä, sanoi puolestaan demokraattien edustaja James McGovern.

Republikaanit ovat varoittaneet demokraattiedustajia siitä, että nämä joutuvat vaalikentillä vastaamaan äänestäjille toiminnastaan. Erityistä painetta on kohdistettu niihin demokraattiedustajiin, jotka voittivat viime vaaleissa republikaanien vahvoilla alueilla.

– Tämä ei ole reilua Yhdysvaltain presidenttiä kohtaan, tämä ei ole reilua edustajainhuonetta kohtaan, eikä tämä ole reilua kansaa kohtaan, republikaanien edustaja Tom Cole paheksui virkarikosepäilyn käsittelyä syyttäen demokraatteja vinoutuneesta suhtautumisesta Trumpiin.

Lue lisää äänestyksen taustoista:

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Uusia todisteita

Trumpin ja hänen avustajiensa toiminnan tutkinta on ollut täydessä käynnissä jo viikkojen ajan. Tutkintaa ovat tehneet etenkin edustajainhuoneen komiteat.

Eilen keskiviikkona todistamassa kävi ulkoministeriön virkamies Christopher Anderson. Hän kertoi saman asian, joka oli kuultu jo monelta muultakin todistajalta. Anderson on toiminut Yhdysvaltain Ukrainan erityisedustajan Kurt Volkerin apulaisena.

Andersonin lausunnon mukaan Trumpin lakimies Rudy Giuliani oli sekaantunut Yhdysvaltain Ukraina-politiikkaan ja vaatinut, että Kiova aloittaisi rikostutkinnan Trumpin poliittisen vastustajan Joe Bidenin Hunter-pojan tekemisistä.

Aiemmin Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettilääksi nimitetty John Sullivan oli kertonut Giulianin olleen mukana juonessa, joka tähtäsi Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilään Marie Yovanovitchin maineen tahraamiseen. Yovanovitch oli vastustanut Kiovan painostamista. Trump erotti hänet tehtävästään kesällä.

Tänään kuultavana on kansallisen turvallisuusneuvoston Venäjä-asiantuntija Tim Morrison, jolla sanotaan olevan ensikäden tietoa painostusyrityksistä. Hän erosi eilen yllättäen tehtävästään.

Ensi viikolla todistamaan saattavat tulla turvallisuusnevoston lakimies John Eisenberg sekä entinen Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton.

Lähteet: Reuters, AP, AFP