Kalatalousala vaatii merimetsoa metsästettäväksi – aikaisempien selvitysten mukaan lajista on luultua vähemmän haittaa arvokaloille

Merimetsot ovat levittäytyneet muun muassa Perämerellä.

merimetsot (suku)
Merimetsoja merimerkillä Oulunsalon Riutunkarin edustalla.
Merimetsoja merimerkillä Oulunsalon Riutunkarin edustalla Perämerellä. Arkistokuva.Risto Degerman / Yle

Kalatalouden keskusliiton julkistamassa tuoreessa kala-alan kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) vaaditaan merimetsokannan rajoittamista ja lintujen muodostamien yhdyskuntien pienentämistä.

Eniten merimetsoja on Suomenlahden ja Selkämeren alueella, mutta ne ovat levinneet myös Perämerelle. Esimerkiksi Oulun, Hailuodon ja Simon merialueella lasketaan olevan useiden satojen merimetsojen yhdyskuntia.

Kala-alan mielestä Suomen pitäisi jatkossa työskennellä sen puolesta EU:ssa, että merimetso siirrettäisiin metsästettävien lintujen listalle.

Ympäristöhallinnon mukaan merimetsojen aiheuttama haitta kalataloudelle on pienempi kuin yleensä ajatellaan, sillä sen selvitysten mukaan (siirryt toiseen palveluun) merimetsot syövät pääasiassa särkikaloja, eivätkä ne juuri kalasta arvokaloja.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Merikotkat iskivät tuhansien merimetsojen pesimäsaarelle – raatojen määrä poikkeuksellisen suuri