1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Marita Toikka esittää puolen miljoonan leikkausta Kinnon budjettiin – kehittämisyhtiö: ''Erittäin iso summa''

Kinnon toimitusjohtaja Martti Husu ei osaa vielä tarkkaan sanoa, millaisiin toimenpiteisiin suunniteltu leikkaus toteutuessaan johtaisi.

Kouvola
Kouvola Innovationin toimitilat sijaitsevat Kouvolan Kasarminmäellä
Juha Korhonen / Yle

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää, että kehittämisyhtiö Kinnon rahoitusta leikattaisiin puolella miljoonalla eurolla osana kaupungin säästötalkoita.

Kouvolan pitäisi tasapainottaa talouttaan 20 miljoonalla eurolla. Kaupungin kuluvan vuoden tulos on jäämässä noin 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kinnon toimitusjohtaja Martti Husu pitää Toikan ehdottamaa puolen miljoonan leikkausta isona. Yhtiö saa kaupungilta tällä hetkellä vuosittain vajaat kolme ja puoli miljoonaa euroa, johon sisältyy esimerkiksi Kinnon kautta maksettavat avustukset.

– Siihen sisältyy paljon läpilaskutettavia eriä, kuten avustuksia, kannustusrahoja pk-yrityksille ja tapahtuma-avustuksia, joita kanavoidaan Kinnon kautta. Ne eivät ole oikeasti meidän rahaamme.

''Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä''

Toimitusjohtaja Martti Husu ei osaa vielä tarkkaan sanoa, millaisiin toimenpiteisiin suunniteltu leikkaus toteutuessaan johtaisi.

– Meidän pitäisi supistaa toimintaamme sen verran, että säästö saadaan aikaan. Katsomme hyvin tarkkaan, mitä tässä pitää tehdä. Ensin katsomme lopullisen päätöksen, ja sen mukaan hallitus käsittelee tilanteen ja tekee päätöksiä.

Kinnossa työskentelee noin 40 työntekijää. Yt-neuvotteluja ei ole ainakaan vielä tarkoitus käynnistää.

– Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä. Katsomme kokonaistilannetta. Tällä hetkellä ei ole yt-neuvotteluja päällä, Husu sanoo.

Välillä häiritsee, että menot ja tulot laitetaan samaan koriin.

Martti Husu

Projektien vähentäminen ei Husun mukaan auttaisi tilanteessa.

– Pikemminkin meidän pitäisi lisätä projekteja, koska silloin pienemmällä kaupungin antamalla rahalla saadaan isompi kustannus katettua.

Kaupungin lisäksi yhtiö saa rahoitusta kiinteistötoiminnasta ja EU-projekteista.

– Käytännössä EU rahoittaa henkilökunnastamme karkeasti ottaen puolet, hieman vähemmän. Kaupunki maksaa vähän yli kahdenkymmenen henkilön palkan.

''Kaupungin kannattaa panostaa yritysten hyvinvointiin''

Leikkauksen toteutuessa Kinnolla ei olisi Husun mukaan samoja resursseja hoitaa yrityskehittämistä, kuin on aiemmin ollut.

– Puoli miljoonaa on erittäin iso summa. Se on kuitenkin omistajalta annettu summa, ja sen mukaan eletään. Meidän pitäisi miettiä tarkkaan, miten leikkaus voitaisiin toteuttaa niin, että vaikutus yrityksiin jäisi mahdollisimman vähäiseksi, Husu sanoo.

Husu sanoo yhtiön ymmärtävän kaupungin heikon taloustilanteen, ja että myös Kinnon on osallistuttava sen paikkaamiseen.

– Teemme kuitenkin yrityksille asioita, ja yritysten työllistämisen kautta tulee se tulovirta tänne. Välillä häiritsee, että menot ja tulot laitetaan samaan koriin. Kaupungin kannattaa panostaa yritysten hyvinvointiin. Ne ovat tulopuoli tässä yhtälössä.