1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vähittäiskauppa

Kaupat hakevat keinoja nopeuttaa ostosreissua – Riihimäellä asiakas voi skannata tuotteen suoraan hyllystä

S- ja K-ryhmä kokeilevat myymälöissään uutta tapaa käydä ostoksilla.

vähittäiskauppa
Frida Salonen ja Jennica Nenonen
Jennica Nenonen (oik.) neuvoo Frida Salosta tuoteskannerin käytössä. Salonen kertoo käyttäneensä aiemmin ostosskanneria Sveitsissä.Timo Leponiemi / Yle

Kauppa hakee uusia keinoja sujuvoittaa ostosten tekoa. Riihimäen Prismassa on aloitettu kerää ja skannaa -palvelu, jossa asiakas lukee skannerilla ostoksensa ja pakkaa ne suoraan kassiinsa. Ostokset maksetaan itsepalvelukassalla.

S-ryhmällä Kerää ja skannaa -palvelua kokeillaan neljässä myymälässä. K-ryhmällä on puolen tusinaa myymälää, joissa ostokset skannataan vastaavalla tavalla omalla kännykällä.

– Me haluamme tarjota asiakkaille erilaisia palveluita siihen, millaisen kauppakäynnin haluaa. Voi mennä perinteiselle kassalle vanhaan malliin tai valita tämän uuden palvelun, kertoo Riihimäen Prisman palvelupäällikkö Anniina Vanne.

Anniina Vanne ja Sari Sirola
Anniina Vanne ja Sari Sirola opastavat Kerää ja skannaa -palvelun käytössä Riihimäen Prismassa.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäkeläinen Mika Junikka pitää skanneripalvelua hyvänä uudistuksena.

– Menin ensiksi ohi, mutta palasinkin takaisin. Olen kiireinen, niin sen takia kokeilin tätä.

Riihimäelle äskettäin muuttaneelle Eero Tuhkalalle skanneri "sopi hyvi käteen". Hän piti erityisesti siitä, että useamman samanlaisen tuotteen lisääminen sujui kätevästi.

Riihimäen Prismassa koko henkilökunta on koulutettu uuteen järjestelmään. Sen tarkoitus ei ole vähentää työntekijöiden tarvetta, vakuuttaa Vanne.

Skannerista asiakas näkee tuotteen hinnan ja siihen mennessä poimittujen ostosten summan. Jos tuotetta ei haluakaan ostaa, sen voi poistaa laitteesta.

Käsiskannereita Riihimäen Prismassa
Ostokset luetaan käsiskannereilla. Niitä Riihimäen Prismassa on 138.Timo Leponiemi / Yle

Skannerin käyttö on jo suosittua Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.

Tulevaisuudessa tuotteet luetaan suoraan kassista

Nykytekniikka mahdollistaisi myös sen, että kassalla tuotteet voitaisiin lukea suoraan asiakkaan kauppakassista ilman skannerin käyttöä. RFID eli radiotaajuinen etätunnistus odottaa vielä tuloaan kauppoihin, vaikka varastojen hallinnassa sitä jo käytetään.

Käteisen käsittelyyn voisi puolestaan tulla kone, johon rahat laitetaan ja joka laskee vaihtorahat.

– Se lisäisi turvallisuutta, kun rahaan ei kosketa käsin lainkaan. Sellaisia laitteita olen nähnyt Belgiassa jo vuosia sitten, kertoo Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen.

Digitaaliset hintanäytöt yleistynevät pikkuhiljaa. Sellaisia näkee jo ainakin kodinkoneliikkeissä.

Yhdysvalloissa Walmart on kokeillut tekoälyä päivittäistavaramyymälän valvonnassa. Ohjelmiston kamerat tunnistavat, milloin tuotteet ovat loppumassa hyllyiltä, milloin ostoskärryt käyvät vähiin ja milloin kassoille tarvitaan lisää henkilökuntaa. Myös Suomessa tätä on jo kokeiltu parissa myymälässä leipähyllyjen seurannassa.

Lue seuraavaksi