Kolme kerrostaloa myytiin kerralla kiinteistösijoittajille – joko Kajaanin korkeat vuokrat lähtevät laskuun?

Kiinteistöissä on yhteensä 65 asuntoa, jotka ovat vuokrakäytössä. 

vuokra-asunnot
Kerrostaloja Kajaanin oravantiellä.
Kaupan kohteena olleet kerrostalot sijaitsevat Kajaanin Oravantiellä.Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupungin vuokrataloyhtiö Kajaanin Pietari on myynyt kolme kerrostaloa paikallisille kiinteistösijoitusyhtiöille. Kouta Kiinteistöt Oy ja Kajaanin Kiinteistökulma Oy ostivat torstaina osoitteesta Oravantie 5–9 kerrostalot. Kiinteistöissä on yhteensä 65 asuntoa, jotka säilyvät vuokrakäytössä.

Iso kerrostalokauppa tulee vaikuttamaan Kajaanin vuokratasoon laskevasti, arvioi Kouta Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Jari Tervonen. Kajaanin Pietari on ilmoittanut laskevansa kaupan kohteena olleiden asuntojen vuokria 1. tammikuuta lähtien, ja vuokralaiset jatkavat entisillä vuokrasopimuksilla.

– Tämä kertoo mielestäni siitä, että Kajaanin vuokrataso on nyt lähtenyt laskemaan päin. Meillä on paljon vastaavan tyyppisiä kerrostalohuoneistoja ympäri kaupunkia ja myös me olemme laskeneet uusien sopimuksien vuokria, jotta asuntomme menisivät hyvin vuokralle ja vuokrasuhteiden ajat pitenisivät.

Tervonen arvioi, että tällä hetkellä kerrostaloissa on noin 30 tyhjää asuntoa.

– Jotta huoneistot menisivät vuokralle nopeasti, ne pitää siistiä ja tarvittaessa korjata. Lisäksi vuokrien on oltava kilpailukykyisiä. Uskon tästä olevan apua ainakin lapsiperheille ja isompien asuntojen tarvitsijoille.

Kerrostalojen asunnot tulevat vähitellen myyntiin, kun ne vapautuvat vuokralaisilta. Kaupan vuoksi vuokralaisten ei tarvitse muuttaa pois kotoaan.

– Pyrimme remontoimaan asunnot hyväkuntoisiksi ja myymään ne eteenpäin joko omaksi kodiksi tai sijoittajille, kertoo toimitusjohtaja Petri Kemppainen Kajaanin Kiinteistökulma Oy:stä.

Paikalliset kiinteistösijoitusyhtiöt ovat hankkineet aikaisemmin yli sata asuntoa yhdessä. Edellinen kauppa tapahtui tammikuussa, kun yksityisomistuksessa ollut kerrostalo vaihtoi omistajaa. Pari vuotta sitten yhtiöt ostivat Kajaanin Pietarilta kerrostalon Laajankankaankadulta.

– Kajaanissa tulee tuskin olemaan jatkossa kovin montaa kokonaista kerrostaloa ostettavaksi, koska niitä ei ole kovin paljoa yhden omistajatahon omistuksessa, Kemppainen sanoo.

Torstaina tapahtunut kauppa on ostajatahojen mukaan merkittävä investointi. Kouta Kiinteistöt Oy osti osti 33 ja Kajaanin Kiinteistökulma Oy 32 asuntoa. Kauppahintaa ei tässä vaiheessa kerrota.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!