1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biokaasu

Nesteytetty biokaasu vielä kallista laivaliikenteeseen – maan suurin biokaasulaitos tarvitsee asiakkaita

Nurmon Bioenergia hakee asiakkaita biokaasulle eri aloilta. Toistaiseksi sopimuksia ei ole syntynyt.

Nurmon biokaasulaitos pitäisi valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä. Kuva: Nurmon Bioenergia Oy

Nurmon Bioenergia on kosiskellut asiakkaita uudelle biokaasulaitokselleen myös laivaliikenteestä. Yhtiö aikoo rakentaa Suomen suurimman biokaasulaitoksen Nurmoon Uitonloukolle, Atrian lähettyville.

Laitos tuottaisi nesteytettyä biokaasua, jota on pyritty myymään erityisesti raskaan liikenteen tarpeisiin. Tuote kävisi myös laivojen polttoaineeksi, mutta tällä hetkellä se on kallis vaihtoehto verrattuna laivojen käyttämään LNG:hen, kertoo Nurmon Bioenergia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Tapani Heilä.

– Laivat ovat kuitenkin yksi käyttökohde tulevaisuudessa, Heilä toteaa.

Neuvotteluita asiakkuuksista käydään parhaillaan eri tahojen kanssa. Heilän mukaan laitoksen toteutuminen edellyttää vähintään muutaman esisopimuksen allekirjoittamista.

– Olemme saavuttaneet potentiaalisten asiakkaiden kanssa hyvät neuvotteluyhteydet, mutta yhtään allekirjoitusta ei ole vielä paperilla.

Yhtiön tavoitteena on ollut pohjatöiden ja puuston poiston aloittaminen Nurmossa vielä tämän vuoden puolella. Laitoksen varsinainen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi keväänä. Valtiontuen edellyttämän aikataulun mukaan laitos pitäisi olla valmis vuoden 2021 loppuun mennessä.

Parhaillaan laitosta varten tehdään myös laitehankintoja.

– Laitteistoa on etsittävä eri puolilta maailmaa, sillä kukaan ei toimita kaikkea yhtenä pakettina, kertoo projektipäällikkö Teija Paavola.