1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen lentoasema paisuu lähes kaksinkertaiseksi – matkailijamäärien ei uskota hiipuvan

Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemien laajennus- ja uusimistöihin on investoitu yhteensä 55 miljoonaa euroa.

Rovaniemi
Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistumassa.
Rovaniemen lentoaseman laajennusosa valmistuu kiireisimmäksi joulusesongiksi. Matkailijamäärän uskotaan kasvavan myös tulevaisuudessa.Pekka Viinikka / Yle

Rovaniemen lentokentän sähköiset ovet avautuvat nopeassa tahdissa. Ulos astelee ihastelemaan ulkomaalainen matkustajaryhmä, joka on saapunut Lappiin Aasiasta.

Lumi on ensimmäinen ihmettelyn kohde Lapin vieraille. Nicole Farmer odottaa kahdeksan vuotiaan Peter-poikansa kanssa uudessa terminaalissa koneen lähtöä takaisin Iso-Britanniaan.

– Olemme nauttineet lumesta, täällä on kylmempää kuin Englannissa, mutta parasta on ollut tehdä lumiukkoja, Farmer naureskelee ja katselee terminaalin ikkunasta sankkaa lumisadetta.

Rovaniemen lentoaseman suurlaajennusta viimeistellään vauhdilla, sähkömiehet asentavat pistokkeita ja henkilökunta asettelee tuoleja ja pöytiä oikeaan järjestykseen suuressa kahviossa.

Lapin vilkkaita lentoasemia on laajennettu isolla rahalla. Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon asemiin on investoitu noin 55 miljoonaa euroa, josta Rovaniemen osuus on lähes puolet.

Rovaniemen kasvu jatkuu, uskotaan Finaviassa

Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistuu juuri vilkkaimmaksi joulusesongiksi. Pajakylän joulupukeilla on tulossa kiireiset kuukaudet. Näin uskoo ainakin Finavian verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen.

– Rovaniemellä on nähty hyvää matkustajaliikenteen kehitystä ja vuodesta 2015 kasvu on ollut voimakasta. Se jatkuu edelleen ja tänä vuonna on nähty hyvää kasvua Rovaniemellä, iloitsee Jani Jolkkonen.

Rovaniemen lentoasema on matkustajamäärältään Suomen kolmanneksi vilkkain, edellä ovat Helsinki ja Oulu. Viime vuonna matkustajamäärät kipusivat lähes seitsemäänsataan tuhanteen, tänä vuonna odotetaan vähintään samaa matkailijamäärää. Vuoden 2019 alusta syyskuun loppuun matkailijoita kulki Rovaniemen lentoaseman kautta 420 000 henkilöä.

Jolkkosen mukaan kasvussa on myös epävarmuustekijöitä, jotka täytyy ottaa huomioon.

– Esimerkiksi taloudessa viennin heikkeneminen. Brexit-keskustelua seuraamme päivittäin. Emme näe kuitenkaan mitään dramaattista eroa viime vuoteen, joka oli ennätysvuosi matkailijoiden määrissä.

Brexit tai ei, Lappi luottaa kasvuun

Brexitistä ja Suomen ennustetusta talouskasvun hiipumisesta huolimatta Lapin turistivirta ei ole hyytymässä, matkailijamäärien uskotaan päin vastoin kasvavan.

Viime vuonna Lapin ja Kuusamon kentille laskeutui 779 charterlentoa, joista suurin osa Rovaniemelle ja Kittilään. Tänä vuonna määrien odotetaan olevan samaa luokkaa.

Pelkästään Rovaniemelle laskeutui 2018 joulukuussa yli 40 tilauslentoa. Joulunajan matkustajaliikenteestä odotetaan vähintään yhtä vilkasta kuin vuosi sitten, sanoo Rovaniemen lentoaseman johtaja Johan Juujärvi.

– Brexit ei ainakaan vielä ole näkynyt, kauppa on käynyt samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. Brittimarkkina on ollut vahva varsinkin joulun ja talven osalta. Meillä on hyvä maine Iso-Britanniassa, huolissaan ei tarvitse olla, vakuuttaa Juujärvi.

Käykö tilojen tuplauskin pieneksi?

Rovaniemen lentoaseman kapasiteetti kasvaa laajennuksen jälkeen. Se pystyy vastaanottamaan nyt viisi konetta tunnissa aiemman kolmen sijaan.

Rovaniemen lentoaseman matkustajaterminaalin tilat laajenevat lähes kaksinkertaiseksi. Jos kasvu pysyy samanlaisena, niin tilaa saatetaan tarvita nopeastikin lisää.

– Tietenkin olemme miettineet ja hahmotelleet uusia suunnitelmia, niin tehdään jokaisessa yrityksessä. Näillä tiloilla pärjätään hyvinkin pitkään tällä kasvumäärällä, mutta jos kasvu on voimakasta, niin tilanne täytyy arvioida uudestaan, sanoo Johan Juujärvi.

Uusin laajennus avataan Rovaniemelle matkaaville turisteille marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Lue myös:

Lapin lentoasemien laajennukset aikataulussa – matkustajamäärät ennakoivat jälleen uutta ennätystä

"Lentohäpeää" pidetään tärkeänä syynä Ruotsin lentomatkailun matkustajamäärien laskuun – Suomessa lentomatkailun käyrät osoittavat ylöspäin

Finavialta jälleen jättisatsaus Lappiin – Kittilän uudistuneelle kentälle lennetään suoria lentoja jo viidestä eri maasta

Lue seuraavaksi