Lastenkirjoilla tienaa hyvin – kovatuloisimpia Mauri Kunnas sekä Tatu ja Patu -kirjojen tekijät

Näyttelijä Jasper Pääkkösen Hollywood-palkka ei verotiedoista selviä, sillä hänen vuositulonsa olivat alle 2 000 euroa.

kulttuuri
Mauri Kunnas
Mauri Kunnas on Koiramäki-kirjoillaan yksi Suomen parhaiten tienaavia kirjailijoita.Antti Haanpää / Yle

Kirjailijoista lastenkirjailijat ovat kovatuloisimpia. Mauri Kunnas julkaisee edelleen ahkerasti kirjoja. Vuonna 2017 hän julkaisi Koiramäen Suomen historia, joka myi huimasti. Myös vanhoista kirjoista otetaan hanakasti uusia painoksia, sillä monia lastenkirjoja luetaan sukupolvesta toiseen. Tänä syksynä Kunnaksen kirjojen myynti Suomessa ylitti 10 miljoonan kappaleen rajapyykin. Kunnas tienasi viime vuonna 343 851 euroa, josta pääomatuloa oli 207 557 euroa.

Myös Tatu ja Patu -kirjoja tekevät Aino Havukainen ja Sami Toivonen tienasivat hyvin. Sastamalassa asuva pariskunta tekee vuodessa yhden Tatu ja Patu -kirjan. Havukainen tienasi viime vuonna 216 307 euroa ja Toivonen 218 842 euroa.

henkilökuva
Aino Havukainen ja Sami Toivonen tienaavat hyvin Tatu ja Patu -kirjoillaan.Mikko Koski / Yle

Dekkareilla tienaa myös mainiosti, sillä ne keikkuvat aina myyydyimpien kirjojen listalla. Leena Lehtolainen tienaa parhaiten ja hänen tulonsa viime vuonna olivat 267 379 euroa.

Kari Hotakainen.
Kari Hotakainen ei ollut ennen Kimi Räikkösen elämäkertaa lainkaan kiinnostunut formuloista.Derrick Frilund / Yle

Viime vuoden myydyin kirja oli ylivoimaisesti Kari Hotakaisen kirjoittama elämäkerta Kimi Räikkösestä. Se on kaikkien aikojen eniten ilmestymisvuotenaan myyty kirja. Lisäksi siitä on tehty käännöksiä ulkomaille. Hotakaisen verotiedoissa kirjan suosio ei kuitenkaan näy. Hän tienasi 45 196 euroa, josta pääomatuloja oli 29 188 euroa.

Juontavat näyttelijät tienaavat parhaiten

Viime vuonna Hollywood-uransa nousukiitoon saaneen Jasper Pääkkösen, 39, verotiedot eivät anna osviittaa, minkälaista palkkaa maailmanluokan elokuvista saa. Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvassa näytelleen suomalaisen tulot olivat 1 691 euroa. Pääomatuloja hänelle ei ollut. Pääkkönen todennäköisesti kierrättää tulonsa oman firman kautta.

Jasper Pääkkönen
Jasper Pääkkönen näytteli viime vuonna Spike Leen Hollywood-elokuvassa BlacKkKlansman. Hänen on kerrottu esiintyvän myös seuraavassa Leen elokuvassa.D. Bedrosian / AOP

Näyttelijä ja suositun Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontaja Mikko Leppilampi tienasi viime vuonna hyvän palkkapussin. Hänen tulonsa olivat 269 799 euroa, josta pääomatuloja oli 70 621 euroa.

Mikko Leppilampi katsoo kameran ulkopuolelle puvuntakki päällään.
Mikko Leppilampi on näyttelemisen ja laulamisen lisäksi suosittu tv-juontaja. Hänet on nähty esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa ja SuomiLove-ohjelmissa.

Hyville tuloille ylsi myös näyttelijä, laulaja ja Putous-ohjelman juontaja Roope Salminen. Hän tienasi viime vuonna 190 111 euroa. Pääomatuloja hänelle ei ollut.

Pitkän linjan näyttelijä Martti Suosalo on Suomen kovatuloisimpia näyttelijöitä. Hänen tulonsa olivat viime vuonna 256 675 euroa. Pääomatuloja hänelle kertyi 9 769 euroa. Vuonna 2018 hänet nähtiin elokuviassa Suomen hauskin mies ja Olavi Virta.

Naisnäyttelijöiden tulot jäävät parhaiten tienaavien miesnäyttelijöiden palkoista. Viime vuonna Bullets-sarjaa tähdittäneen Krista Kososen tulot olivat 129 530 euroa. Hänellä ei ollut pääomatuloja. Vuoden 2018 lopulla elokuvaohjaajana Swingers-leffalla debytoineen näyttelijä Pamela Tolan tienestit olivat 128 066 euroa. Pääomatuloja ei hänelläkään ollut. Karppi ja Ivalo-sarjoissa näytelleen Pihla Viitalan tulot olivat puolestaan 117 482 euroa, josta pääomatuloa oli 3 517 euroa.

Sofia Karppi pitelee käsissään asetta ja taskulamppua ja osoittaa niitä uhkaavan näköisessä tilanteessa ylöspäin.
Pihla Viitala on tähdittänyt esimerkiksi Karppi-rikossarjaa.Dionysos Films Oy / Yle

Yli miljoona katsojaa kerännyt Tuntematon sotilas (2017) oli vielä viime vuonna katsotuimpien elokuvien joukossa. Ohjaaja Aku Louhimiehen tulot olivat 54 837 euroa, mistä pääomatuloja oli 12 161 euroa.

Muun muassa Syke-sarjasta tuttu näyttelijä ja Mielensäpahoittaja-elokuvan ohjannut Tiina Lymi puolestaan tienasi 160 500 euroa. Hänellä ei ollut pääomatuloja.

Lue myös: Verotiedot julki tänään – ainakin melkein: Verottajan salauspäätökset ovat tuntuva käänne