Jokereista tuli Suomen ulkopolitiikan väline, presidentti Niinistökin katsomossa – asiantuntija hämillään: "KHL-liiga on Venäjän diplomatiaa"

Yle kertoi aiemmin, miten Jokerit sotkeutui Suomen ulkopolitiikan tekijäksi Kiinassa. Aleksanteri-instituutin johtaja kummeksuu tilannetta.

Jokerit
Suomen presidentti Sauli Niinisto ja Kiinan presidentti Xi Jinping  Kiinan ja Suomen talviurheilun vuoden 2019 avajaisjuhlallisuuksissa.
Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan Xi Jinping lanseerasivat Suomen ja Kiinan välisen talviurheilun teemavuoden tammikuussa 2019 Pekingissä. Avajaistilaisuus oli erikseen.Andy Wong / EPA

Vaikuttaa siltä, ettei Suomessa ole Jokereiden kohdalla tiedostettu riittävän hyvin, että joukkueen taustalla oleva KHL-liiga on Venäjälle ulkopolitiikan vaikuttamisen väline – niin sanottua jääkiekkodiplomatiaa. Näin arvioi Ylelle Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopistosta.

– Tällainen positiivinen pehmeä vaikuttaminen Venäjästä, soft power, ei tietenkään ole kielletty. Mutta se tulisi tiedostaa, Kangaspuro toteaa.

Yle kertoi viime viikolla, kuinka jääkiekkojoukkue Jokerit sotkeutui Suomen valtion ulkopolitiikan tekijäksi Kiinassa.

Venäläisessä KHL-liigassa pelaava Jokerit pääsi mukaan Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuoteen hyvien yhteyksiensä avulla.

Talviurheilun avajaisissa tämän vuoden tammikuussa katsomossa istui tasavallan presidentti Sauli Niinistökin todistamassa, kun Jokereiden juniorit edustivat suomalaista jääkiekkoa.

Suomen vientiä edistettiin Jokereiden kautta siis käytännössä suurelta osin venäläisellä rahalla.

Ylen lähteiden mukaan KHL:stä annettiin lopulta ymmärtää, että Jokereiden ei tulisi olla niin innokkaana edistämässä Suomen vientiä. Tällä hetkellä joukkue ei ole enää mukana parhaillaan meneillään olevassa Suomen ja Kiinan välisessä talviurheilun teemavuodessa.

Asiasta vastaavat ministeriöt – opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö – eivät kommentoineet Ylelle, miksi Jokerit oli hankkeessa mukana.

"Jokereiden rooli olisi pitänyt arvioida"

Markku Kangaspuron mukaan valtion ja yksityisten yritysten välinen yhteistyö ei sinänsä ole poikkeuksellista.

Yritykset ovat usein näytelleet merkittävää roolia Suomen viennin edistämisessä. Kangaspuro sanoo, että Jokereiden tapaus on kuitenkin omanlaisensa, sillä Jokerit on koko tapahtumien ajan ollut KHL-seura.

KHL-vaikuttajien ei tulisi Kangaspuron mukaan kuulua mitenkään Suomen ulkopolitiiikkaan.

Joulupukki esiintyi avajaisissa.
Talviurheilun avajaisiin Pekingissä tammikuussa 2019 osallistui useita suomalaisia vaikuttajia, myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.Ng Han Guan / EPA

Hänen mukaansa on kuitenkin muistettava, että Jokerit ei itse tehnyt Suomen ulkopolitiikkaa. Joukkueen mukanaoloon ei sinällään ole mitään laillisia esteitä: urheilusuhteita, opetusta tai kulttuuria ei ole sanktioitu. Tapauksessa ei ole mitään, mikä olisi Suomen ulkopolitiikassa tehtyjä päätöksiä tai EU:n päätöksiä vastaan.

Kangaspuro sanoo, että valtion johdolla on lopulta kuitenkin vastuu siitä, mikä yritys pääsee mukaan mihinkin valtuuskuntaan. Nämä ovat poliittisia viestejä.

Jokereiden rooli Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuoden osana olisi pitänyt kuitenkin arvioida.

– Tiukasti ottaen tässä ei periaatteessa ole ongelmaa. Mutta sitten on eri asia, millaista viestiä halutaan antaa. Sitä pitää aina harkita, Kangaspuro painottaa.

– Herää kysymys, kuinka tarkasti Jokereiden rooli on arvioitu, kun on tehty päätös, että Jokerit lähtee Kiinaan.

Vierailu tulkittiin vahvasti Kiinassa

Kangaspuron mukaan Ylen jutussa näkyy hyvin, kuinka pienet Suomen jääkiekkopiirit ovat.

– Jääkiekkopiirien yhteydet tiettyihin poliittisiin piireihin ovat tiiviit. Se on varmasti syy, miksi Jokerit valikoitu seuraksi, joka oli tässäkin mukana.

Yksin Kiinan urheiluministerin vierailu Jokereiden jääkiekko-ottelussa helimikuussa 2016 on Kangaspuron mukaan ollut merkittävä askel Jokereiden ja Kiinan yhteistyölle. Jokereiden suhde Kiinaan on sitä kautta päässyt kehittymään.

– Kiinan kaltaisessa yhteiskunnassa vierailu on tulkittu niin, että Jokereilla on asema Suomessa, asiantuntija sanoo.

– Seuraavassa vaiheessa kysymys olisi ollut Suomen ulkopolitiikan johdossa, että onko Jokerit se joukkue, jolle halutaan antaa tällainen rooli.

"Se olisi ollut kova veto"

Kangaspuro lisää, että asiaa tulee pohtia myös toisesta vinkkelistä: entä jos Suomi olisi sanonut Jokereille ei?

Hänen mukaansa tästä olisi voinut nousta jopa skandaali Pekingin päässä.

– Jos Suomi olisi poliittisin perustein kieltänyt Jokereita olemasta mukana, se olisi ollut kova veto. Se olisi näyttäytynyt erittäin erikoiselta ilman mitään laillisia perusteita.

talivurheilukisan avajaiset.
Talviurheilun teemavuoden avajaisiin osallistui tasavallan presidentin lisäksi myös silloinen urheiluministeri Sampo Terho (sin.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).Shen Hong / AOP

Kangaspuro uskoo, että asiassa on voinut käydä niinkin, että valtio ei ole siihen enää voinut puuttua: Jokereiden yhteistyö Kiinassa oli jo pitkällä.

Hän toteaa, että kielto olisi ollut vastoin kaikkea sitä, mitä Suomi ja kaikki muutkin maat tällä hetkellä pyrkivät tekemään. Kaikki haluavat osuutensa Kiinan markkinoista.

Kangaspuro huomauttaa, että jos Suomi olisi sanonut ei Jokereiden ja Kiinan väliselle yhteistyölle eikä Jokereita siten olisi otettu mukaan talviurheilun teemavuoteen, Suomi olisi tällöin oma-aloitteisesti laajentanut EU:n tekemiä päätöksiä Venäjän ja lännen välisistä pakotteista. Jokereiden silloiset omistajat olivat vain Yhdysvaltojen pakotelistoilla, eivät EU:n.

– Silloin olisimme olleet eturintamassa tekemättä yhteistyötä vielä laajemmin, mitä yhteisesti on sovittu.

Talviurheilun teemavuoden avajaiset
Jokereiden juniorit ja Kunlun Red Star -juniorit luistelivat yhdessä Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuoden avajaisten esityksen aluksi tammikuussa 2019. Muu spektaakkeli avautui yleisölle vasta, kun Jokeri-junnu ja Kunlun-junnu laittoivat jääkiekkomailansa yhteen.Shen Hong / AOP

Olisiko Suomi itse edistänyt juuri Jokereita?

Markku Kangaspuro uskoo, että jos asiaa olisi mietitty ensin ministeriöissä, ennen kuin tapahtumat lähtivät liikkeelle Jokereiden ja Kiinan välillä, lopputulema olisi luultavasti ollut toinen.

– Jos etukäteen olisi mietitty, miten suomalaista urheiluosaamista viedään Kiinaan, niin ei ministeriö varmaankaan ensimmäiseksi olisi KHL-joukkuetta sinne mukaan ottanut, Kangaspuro pohtii.

Lue seuraavaksi:

"Eihän tässä ole mitään tolkkua, että me lähdetään Kiinaan keikkumaan" – Näin Jokereiden bisneshankkeesta tuli osa Suomen ulkopolitiikkaa