JHL lakkoon Raumalla – lapset jäävät kouluissa ja päiväkodeissa ilman ruokaa

Kaupungin ulkoistusaikeita vastustava lakko alkaa perjantaina aamulla ja kestää koko päivän. Lakossa on 300 liiton jäsentä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL)
JHL:n logo seinällä.
JHL vaatii Rauman kaupunkia luopumaan ulkoistusaikeistaan.Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää Raumalla työtaistelun, koska kaupunki pitää kiinni ulkoistamissuunnitelmistaan.

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n jäsenet ovat lakossa huomenna perjantaina kello 6.00–24.00.

Lakossa on mukana noin 300 liiton jäsentä.

JHL:n mukaan lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä, turvallisuutta tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoiden, dieettikokkien eikä työllistettyjen töitä.

Kaupunki: Koululaisille eväät mukaan

Rauman kaupunki kertoo, että päiväkodeissa ja kouluissa ei ole tarjolla perjantaina ruokaa. Vanhempia ohjeistetaan antamaan lapsille eväät mukaan. Eväille ei ole tarjolla jääkaappia, joten niiden pitää säilyä huoneenlämmössä.

Vanhuksille, sairaaloihin ja sosiaalipalveluihin ruokaa sen sijaan saadaan. JHL on luvannut tehdä ruokaa sunnuntaimiehityksellä. Kaupungin henkilöstöravintolat ja sairaalan kahvio ovat suljettuina.

Liitto: Irtisanomiset uhkakuvana

Kaupungin talouden tasapainottamista pohtinut Vahva ja vakaa Rauma -ohjausryhmä esittää Rauman sosiaali- ja terveystoimialan ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista liikkeenluovutuksella aikaisintaan vuoden 2021 alusta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pelkää, että ulkoistamiset johtavat henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen.

– Rauma polkee työntekijöiden ansioita ja muita työehtoja, jos se ulkoistaa palveluitaan. Tässä tilanteessa JHL:n on pakko puolustaa työntekijöiden oikeuksia lakolla. On ikävää, että työtaistelu haittaa raumalaisten arkea, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL vaatii, että kaupunki peruu ulkoistamissuunnitelmansa. Rauman kaupunginvaltuusto päättää asiasta 11. marraskuuta.