1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Afrikka

Voimakas sääilmiö levittää rankkasateita Itä-Afrikkaan

Tulvat pahenevat vielä huomattavasti, sillä Afrikan sarveen on tulossa hirmumyrsky.

Itä-Afrikka
Mies kahlaa tulvavedessä.
Itäistä Afrikkaa koettelava dipoli-ilmiö toistuu säännönmukaisesti, kuva vuoden 2006 tulvista Jamamessa Somaliassa..Stephen Morrison / EPA

Itäistä Afrikkaa on piiskannut lokakuun alusta lähtien sääilmiö, joka tunnetaan nimellä Intian valtameren dipoli. Siinä meren pintaveden lämpötila poikkeaa meren itäreunalla huomattavasti länsireunan lämpötilasta. Ilmiö liittyy Tyynellä valtamerellä tavattavaan el Niño -ilmiöön.

Intian valtameren länsiosan vesi on nyt noin kaksi astetta lämpimämpi kuin itäosassa, Indonesian ja Australian rannikoilla.

Tästä seuraa, että Afrikan itäosassa sademäärä on valtavan paljon keskimääräistä suurempi. Kun tähän vuodenaikaan sateet ovat useimmiten lyhytkestoisia, on alueella nyt saatu pitkiä rankkasateita.

Sateet ovat saaneet aikaan laajoja tulvia. Ne ovat pilanneet satonäkymät alueella, joka on vasta ollut toipumassa ankarasta kuivuudesta. Tulvavedet ovat vieneet mukanaan karjaa ja jopa kokonaisia kyliä.

Dipoli-ilmiö tuntuu koko lähes Intian valtameren rannikolla Somaliasta Mosambikiin. Säätieteilijöiden mukaan ilmiö on voimissaan vielä marraskuun ajan, joskin sen vaikutus leviää enemmän etelään.

Esimerkiksi Beledweynen kaupunki Somaliassa on joutunut tuhoisan tulvan kohteeksi. Asukkaat ovat joutuneet kiipeämään talojen katoille ja puihin vettä paetessaan. Yksin Somaliassa ainakin 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan tulvia.

Etelä-Sudanissa Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät ovat päässeet Piborin kaupungin sairaalaan vain soutuveneellä.

Säätieteilijöiden mukaan dipoli-ilmiö toistuu säännönmukaisesti, mutta nyt se on poikkeuksellisen voimakas. Ilmiötä on mitattu vuodesta 2001 lähtien, ja nyt havaitut lukemat ovat mittauskauden suurimmat.

Edellisen kerran dipoli-ilmiö oli voimakas vuonna 2006, jolloin yli 300 ihmistä sai surmansa tulvissa.

Tulvat ovat Afrikan sarvessa vain pahenemassa, koska aluetta uhkaa trooppinen hirmumyrsky Kyarr (siirryt toiseen palveluun). Sen arvioidaan saapuvan mantereelle ensi viikon alussa.

Vastarannalla Australia kärsii kuivuudesta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi