Espanjassa aloitellaan vaalikampanjoita jo neljättä kertaa neljän vuoden aikana – Vaalilupauksissa Francon symboleita, eutanasia ja abortti

Osa puolueista esittää tiukkoja otteita Katalonian asemasta syntyneen kriisin ratkaisemiseksi.

Espanja
Nainen kädessään Espanjan lipun värejä toistava viuhka.
Katalonian irtautumishaaveet puhuttavat vaaleihin käyviä espanjalaisia. Madridissa osoitettiin 27. lokakuuta tukea Espanjan yhtenäisyydelle.Antonio Navia / Panoramic / All Over Press

Puolueet käynnistelevät kampanjoitaan parlamenttivaaleihin valmistautuvassa Espanjassa. Kyseessä on jo neljäs parlamenttivaalikampanjoiden avaus neljässä vuodessa.

Uusiin vaaleihin ajauduttiin, kun edellisten vaalien jälkeen ei saatu muodostettua hallitusta. 10. marraskuuta pidettävien vaalien toivotaan viimein tuovan ratkaisun pattitilanteeseen, johon puolueet ovat ajautuneet.

Mielipidetiedustelut povaavat sosialisteille noin 27 prosentin ja konservatiiviselle kansanpuolueelle noin 22 prosentin kannatusta.

Äänestysmateriaalia ja vaaliuurna.
Vaaliuurnat ovat jo valmiina 10. marraskuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja varten. Kuva on otettu Madridissa 31.10. Chema Moya / EPA

Espanjan puolueet toivovat houkuttelevansa äänestäjät puolelleen liudalla lupauksia.

Sosialistipuolueen houkutuksiin kuuluu muun muassa minimipalkan nostaminen 60 prosenttiin keskivertopalkasta, tasa-arvon parantaminen ja koulutuksen rahoituksen nostaminen.

Kansanpuolueen tarjouksiin kuuluvat esimerkiksi verojen alentaminen, perintö- ja varallisuusveroista luopuminen sekä elinkautisten vankeustuomioiden jakaminen yhä useammasta rikoksesta.

Äärioikeistolainen Vox ajaa Francisco Francon aikaisten symbolien sallimista, Britanniaan kuuluvan Gibraltarin alueen aseman uudelleenarviointia ja abortin poistamista julkisen terveydenhuollon palveluista.

Vasemmistolainen Podemos lupailee korvauksia Francon diktatuurin uhreille ja näiden omaisille, varakkaiden kovempaa verotusta ja satsauksia julkisiin palveluihin.

Keskustaoikeistolainen Ciudadanos puolestaan listaa vaalilupauksikseen muun muassa eutanasian sallimisen, veroleikkaukset ja nykyisen parlamentin ylähuoneen lakkauttamisen.

Yhteistä kaikille puolueille on ratkaisun hakeminen kriisiin, joka Katalonian asemasta osana Espanjaa on syntynyt. Keinot vaihtelevat sosialistien ehdottamasta vuoropuhelusta kansanpuolueen ja Voxin esittämään Katalonian itsehallinon perumiseen ja Podemosin ajamaan kansanäänestykseen.

Lisää aiheesta:

"Ilmapiiri on nyt masentunut ja vihainen." Ylen toimittaja Barcelonassa Maija Salmi vastasi kysymyksiin Katalonian tapahtumista

Espanjaa odottavat jälleen uudet vaalit – nekään eivät välttämättä helpota hallituspohjan löytämistä

Lähteet: AFP, Reuters