1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoimapula

"Ihmiset eivät ota työtä vastaan niin hanakasti kuin sopisi toivoa" – Kauppakamarin kysely työvoimapulasta julki

Yritykset uskovat, että työvoimakustannusten alentaminen lisäisi työvoiman kysyntää ensi vuonna.

Osaavasta työvoimasta on pulaa, kertoo Kauppakamarin tuore kysely. Kuva: AOP

Jopa kaksi kolmesta suomalaisyrityksestä on sitä mieltä, että pula osaavasta työvoimasta on aiheuttanut ongelmia yrityksen liiketoiminnassa, kertoo Kauppakamarin kysely.

Samassa kyselyssä puolet yrityksistä ilmoittaa, että työvoimakustannusten alentaminen lisäisi työvoiman kysyntää ensi vuonna. Noin puolet yrityksistä oli sitä mieltä, että talousnäkymien parantuminen ja epävarmuuden vähentyminen saisi investoinnit kasvuun tulevana vuonna.

– Työvoimapulasta kärsivien yritysten osuus on poikkeuksellisen suuri. Tämä kielii Suomen kansantalouden rakenteellisista haasteista, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki tiedotteessa.

– Ihmiset eivät ota työtä vastaan niin hanakasti kuin sopisi toivoa. Myös maan sisäinen muuttoliike on liian vähäistä. Parhaassa tapauksessa osaavat kädet ovat jo töissä, eikä tekeviä käsiä yksinkertaisesti löydy, jolloin katse pitäisi suunnata maan rajojen ulkopuolelle, Kotamäki jatkaa.

Vastauksien perusteella investointeja tukisivat eniten ensi vuonna talousnäkymien parantuminen ja epävarmuuden vähentyminen sekä verotuksen alentaminen.

Kauppakamarien kysely yrityksille tehtiin syyskuun lopussa osana eurooppalaisten kauppakamareiden yhteiselin Eurochambresin kyselyä.

Kyselyyn vastasi noin 760 eri alojen yritystä ympäri Suomen.

Lue myös:

EK: Suomen suhdannenäkymien ylle lisää tummia pilviä, pinnalla kysyntä- ja rekryongelmat – "Suomen talous on nyt uuden edessä"(30.10.)