1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sonkajärvi

Sonkajärvellä esitys yt-neuvotteluista ja kunnallisveron nostosta

Kunnan työntekijöille aiotaan esittää viikon mittaista palkatonta vapaata ensi vuoden aikana.

Kuva: Yle

Sonkajärvi aikoo aloittaa yt-neuvottelut vakavien talousongelmien vuoksi. Säästöjen saamiseksi ehdotetaan, että jokainen kunnan työntekijä pitää viikon mittaisen palkattoman vapaan ensi vuoden aikana. Lisäksi koko henkilöstölle suositellaan lomarahojen vaihtamista vapaaksi.

Talouden tasapainottamisohjelmaan kuuluu lisäksi muun muassa sonkajärveläisten verotuksen kiristäminen. Tuloveroa aiotaan nostaa 21 prosentista 21,25 prosenttiin ja myös kiinteistöveroihin on tulossa korotuksia.

Toimilla säästettäisiin kaikkiaan lähes 600 000 euroa.

Talouden tasapainottamisohjelma koskee myös investointeja. Sonkajärven terveyskeskuksen ja yleisurheilukentän peruskorjausta ollaan siirtämässä tilanteen vuoksi vuodella eteenpäin.

Sonkajärven kuntataloutta rasittavat monia kuntia riivaavat vaivat: väki vähenee ja ikääntyy, sote-menot kasvavat ja sisäilmaongelmaisia rakennuksia pitää korjata.

Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan Sonkajärvi omistaa 70 prosenttia enemmän kiinteistöjä kuin Suomen kunnat keskimäärin. Selvityksessä ehdotetaan, että Sonkajärven pitäisi nyt keinolla taikka toisella päästä eroon rakennuksista, jotka eivät ole sen toiminnan kannalta välttämättömiä.

Sonkajärven kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina 4. marraskuuta.