Hoitajat alkavat arvioida potilaiden kuntoa kotikäynneillä – Kymsote siirtää työntekijöitä vuodeosastolta kotisairaalaan

Vanhukset asuvat jatkossa mahdollisimman pitkään kotonaan.

terveyspalvelut
En hemvårdare lägger på en stödstrumpa på en klients vänsta fot.
Hoitajat tulevat jatkossa paikan päälle arvioimaan vanhusten hoitotarpeen. Yle/Alexander Beijar

Kymenlaakson kotisairaalatoiminta vahvistuu uudella liikkuvalla arviointipalvelulla.

Jatkossa jos vanhuksen yleiskunto heikkenee, ensihoitaja tai sairaanhoitaja käy arvioimassa hoidon tarpeen palvelutalossa. Näin vanhusta ei tarvitse lähettää suoraan päivystykseen.

Hoitaja on tarvittaessa etäyhteydessä lääkäriin, ja mahdollinen hoito voidaan aloittaa nopeasti ilman käyntiä päivystyksessä.

Ensimmäinen arviointiyksikkö aloittaa toimintansa vuoden alussa Etelä-Kymenlaaksossa ja toinen keväällä Pohjois-Kymenlaaksossa.

Aluksi arviointikäyntejä tehdään palvelutaloissa, mutta myöhemmin hoitajat käyvät myös kotihoidossa olevien potilaiden luona.

Hoitajia siirtyy vuodeosastolta kotisairaalaan

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote suunnittelee isoa muutosta vanhusten hoitoon. Suunnitelmissa on sulkea hoivakoteja ja vahvistaa kotihoitoa.

Samalla Kymsote aikoo lakkauttaa Haminan sairaalan toisen vuodeosaston. Osaston 22 paikkaa ovat jäämässä pois käytöstä ensi vuoden alusta lähtien.

Vuodeosastolta siirtyy seitsemän sairaanhoitajaa töihin kotisairaalaan Etelä-Kymenlaaksoon.

Kotisairaala hoitaa sairaalahoitoa vaativia potilaita heidän kotonaan tai asumispalveluyksiköissä, ja se korvaa tai lyhentää sairaalassa vietettyä aikaa.

Kotisairaalan potilaat tulevat päivystyksestä, päivystysosastolta tai erikoissairaanhoidon vuodeosastolta. Kotisairaala on apuna myös kotona asuvien vanhusten saattohoidossa.