Suomen hävittäjäkaupat nytkähtivät eteenpäin

Puolustusvoimat on lähettänyt tarkennetut tarjouspyynnöt jo aiemmin mukana olleille hävittäjävalmistajille.

Lentotekniikan henkilöstö valmistelee ilmavoimien Hornetia tehtävälle koneen moottoreiden jo käydessä. Kuva: Joni Malkamäki / Ilmavoimat

Suomen hävittäjähankinnat nytkähtivät perjantaina yhden askeleen eteenpäin, kun puolustusvoimien logistiikkalaitos kertoi lähettäneensä eilen tarkennetut tarjouspyynnöt Hornetit korvaavista hävittäjistä.

Tarkennettu tarjouspyyntö koskee seuraavia monitoimihävittäjiä sekä niihin liittyviä järjestelmiä ja aseita: Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi).

Tarkennetun tarjouspyynnön vastauksia pyydetään 31.1.2020 mennessä. Tämän jälkeen pyydetään lopulliset tarjoukset vuoden 2020 aikana.

Kyseessä on hävittäjähankinnan (siirryt toiseen palveluun) toinen vaihe. Tarjouskilpailuvaihe käynnistyi keväällä 2018. Puolustusministeriö kertoo, että nyt lähetetyn tarkennetun tarjouspyynnön myötä kutakin tarjoajaa pyydetään kokoamaan alustavassa tarjouksessa ja neuvotteluissa antamansa tiedot selkeäksi, päivitetyksi ja parannetuksi kokonaisuudeksi.

Tarjouspyyntö on tarjoajakohtainen, eli kunkin tarjoajan tarjouspyyntö perustuu jo tarjottuun kokonaisuuteen ja sen tarkennustarpeisiin.

Tarkennukset vähäisiä

Puolustusministeriön mukaan kaikkia tarjoajia kohdellaan edelleen tasapuolisesti. Alustavassa tarjouspyynnössä esitettyihin vaatimuksiin on tehty vain vähäisiä tarkennuksia, jotka ovat samoja jokaiselle tarjoajalle

Koneiden valmistajan on sisällytettävä konekauppaan lentokoneiden lisäksi muut tekniset järjestelmät, kuten koulutusjärjestelmät, tarvittavat huoltovälineet, testilaitteet ja varaosat sekä aseet, sensorit ja muut tarvittavat tyyppikohtaiset tukitoiminnot.

Kokonaisuuden pitää myös kytkeytyä suomen puolustusjärjestelmään, joten kauppaan kuuluvat myös johtamis- ja tietojärjestelmien muutokset sekä "turvallisuuskriittisen infrastruktuurin rakentaminen", kuten puolustusministeriö asian ilmaisee.

Päätös vuonna 2021

Suomen nykyinen kalusto koostuu Hornet-hävittäjistä, jotka otettiin suomessa käyttöön 1995–2000. Niiden elinkaareksi arvioitiin tuolloin 30 vuotta ja viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä 2030 mennessä. Uusien hävittäjien pitäisi olla käytössä vuonna 2025.

Suomen hallitus tekee päätöksen Hornet-kaluston seuraajasta vuonna 2021. Hankkeen budjetin enimmäismäärä on 10 miljardia euroa.

Lue myös: