Kaisa Juuso ei myöntäisi yksin turvapaikkaa hakevalle lapselle pysyvää oleskelulupaa – "Sillä ei vähennettäisi katoavien lasten määrää"

Yksintulleiden lasten pysyvää oleskelulupaa on ehdottanut Pohjoismaiden neuvoston Vasemmistososialistinen vihreä ryhmä.

turvapaikanhaku
Turvapaikanhakijalapset opiskelevat Imatralla suomen kieltä
Missing Children Europe -organisaation mukaan EU:sta katosi vuonna 2017 noin 30 000 turvapaikkaa hakemaan tullutta lasta.Yle

Torniolainen perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso ei hyväksy yksin turvapaikkaa hakevien lasten pysyvää oleskelulupaa.

Pohjoismaiden neuvoston Vasemmistososialistinen vihreä ryhmä on ehdottanut, että alaikäiset lapset saisivat täysi-ikäisyyteen asti voimassa olevan oleskeluluvan. Ryhmän mielestä tämä estäisi lasten katoamista.

– Missing Children Europe -organisaation mukaan EU:sta katosi vuonna 2017 noin 30 000 turvapaikkaa hakemaan tullutta lasta, kirjoitetaan ryhmän aloitteessa.

Kaisa Juuson mielestä käytännössä kävisi toisinpäin, koska muutos lisäisi lasten salakuljetusta.

– Tarkoitus on hyvä, mutta vastuuton. Sillä ei vähennettäisi katoavien lasten määrää. Päinvastoin. Mitä enemmän yksin liikkeellä olevia lapsia on, sitä enemmän heitä todennäköisesti katoaa. Lupaus pysyvästä oleskeluluvasta laittaisi liikkeelle ennen näkemättömän lapsivyöryn Välimeren yli, Juuso kirjoittaa tiedotteessaan.

Myös kiintiöpakolaisten määrän nostoa ehdotetaan

Vihreä vasemmisto ehdottaa aloitteessaan myös, että Pohjoismaiden ministerineuvosto selvittäisi, kuinka turvapaikkaprosessia ja kotouttamistoimia voitaisiin parantaa Pohjoismaissa.

Lisäksi se ehdottaa kiintiöpakolaisten määrän nostamista ja Dublin-asetuksen uudistamisen kiirehtimistä. Asetus määrittää muun muassa sitä, mikä maa on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelemisestä.

Juuson mukaan aloite menee seuraavaksi valiokuntakäsittelyyn. Neuvoston päätös tehdään mahdollisesti vuoden kuluttua. Pohjoismaiden neuvosto on yhteistyöfoorumi, jolla ei ole muodollista valtaa eli sen päätökset eivät sido jäsenmaita.

Vasemmistososialistiseen vihreään ryhmään kuuluu Suomesta vain vasemmistoliitto.