Al-Holin leiriltä paenneita hollantilaisnaisia saapunut Turkkiin – ilmoittautuivat Hollannin suurlähetystöön

Hollantilaisen NOS-mediayhtiön mukaan Al-Holin leiriltä poistuneet naiset olivat tulleet Turkkiin pari viikkoa sitten.

Isis
Al-Holin pakolaisleiri
Al-Holin leirillä Syyriassa on muun muassa Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.Antti Kuronen / Yle

Kaksi Isisin alueella Syyriassa oleskellutta hollantilaisnaista on ilmestynyt Turkkiin, kertoo hollantilainen mediayhtiö NOS (siirryt toiseen palveluun). Syyriassa sijaitsevalta Al-Holin leiriltä paenneet naiset tulivat Hollannin Ankaran-suurlähetystöön aiemmin tällä viikolla ja pyysivät apua päästäkseen takaisin Hollantiin. Naisilla oli mukanaan kolme lasta.

Hollannin ulkoministerin Stef Blokin parlamentille antaman ilmoituksen mukaan naiset pakenivat Isis-taistelijoiden perheenjäsenille tarkoitetusta Al-Holin leiristä pari viikkoa sitten.

Hollanti odottaa Turkin ratkaisua

Pako leiriltä tapahtui ilmeisesti ennen Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Ulkoministeri Blok sanoo, että Hollanti odottaa ennen jatkotoimenpiteitä Turkin päätöstä naisten kohtalosta.

– On Turkin asia päättää asetetaanko naiset syytteeseen siellä. Etenemme askel askeleelta. Odotamme mitä Turkki päättää ja sitten pohdimme mitä naisille tapahtuu, ulkoministeri Blok sanoi NOS:in mukaan.

Hollannissa puolueet ovat erimielisiä siitä miten Isisin alueilla oleskelleita tulisi kohdella. Ulkoministeri Blokin keskusta-oikeistolainen VVD-puolue on vastustanut myös Isis-alueilla olleiden lasten tuomista Hollantiin, koska se merkitsisi, että vanhemmatkin pitäisi päästää maahan.

Naiset kaksoiskansalaisia

Hollannin Ankaran-suurlähetystöön ilmoittautuneet naiset olivat kaksoiskansalaisia, molemmilla oli myös Marokon kansalaisuus.

Yksi suurlähetystöön tulleista naisista menetti kuitenkin viranomaisten päätöksellä Hollannin kansalaisuutensa samana päivänä, kun hän ilmoittautui lähetystöön. Naisen asianajaja on NOS:in mukaan arvostellut päätöstä ja todennut, että nainen oli noudattanut viranomaisten ohjeita, eli ottanut yhteyttä lähetystöön. Molempia naisia epäillään terrorismiin liittyvistä rikoksista.

Al-Holin leirillä on myös suomalaisia naisia ja lapsia. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi viime viikolla, että Suomi edelleen etsii yhdessä EU:n kanssa ratkaisua Al-Holin leirin suomalaisten tilanteesen.

Lue lisää:

Al-Holin leirillä ammuskelua ja paloittelusurma - suomalaisnaiset ja järjestöt kertovat huononevasta turvallisuustilanteesta

Ranska haki Isis-orpojaan turvaan ja myös Norja on luvannut tehdä samoin – äitejä harva Euroopan maa haluaa takaisin