Hämeensaaren areenahanke saattaa laajeta: "Kaikki on edennyt mallikkaasti"

Vuoden loppuun mennessä voi selvitä, pääseekö Hämeenlinnan kaupunki kaavoittamaan kaupunkirantaa Hämeenlinnassa suurehkolle monitoimiareenalle ja asumiselle.

Tapahtumahallit ja -areenat
Hämeenlinnan monitoimi-areena tulisi Hämeensaaressa  uimahallin naapuriksi. Kiinteistökehittäjien mukaan varsinaisia ulkonäkökuvia hankkeesta ei ole vielä piirretty . Havainnekuva talvelta 2019.
HPK-areena tulisi Hämeensaaressa uimahallin tuntumaan. Havainnekuva.Nina Keski-Korpela / Yle

Kiinteistökehittäjä GSP Group tarjosi alkuvuodesta Hämeenlinnan kaupungille vajaan 200 miljoonan suurhanketta Hämeensaareen kaupungin keskustan ja moottoritien tuntumaan. Suunnitelmissa on niin asuinkerrostaloja kuin monitoimiareena kunnon pelipaikalle Helsingin ja Tampereen puoliväliin. Helmikuussa esiteltiin eri mahdollisuuksia myös havainnekuvina.

Liiga-HPK on ollut kiinteistökehittäjä GSP Groupin kanssa valmistelussa tiiviisti mukana jo kuukausia. Nyt on mietitty yhdessä ja erikseen hankkeen mahdollisuuksia ja riskejä. HPK olisi areenan pääkäyttäjä, mutta rahoittajana HPK ei kykene toteuttamaan hanketta.

Rinkelinmäen jäähallikatsomossa katsojia katsomassa jääkiekko-ottelua
HPK:n kotiluolassa Rinkelinmäellä on usein tiivis tunnelma. Halli on 40 vuotta vanha.Tomi Hänninen / Yle

HPK voisi tarjota 30 runsaasti yleisöä vetävää liigapeliä Hämeensaaren areenalle. Uusia kuvia ei nyt ole piirretty, vaan pohditaan, keitä muita käyttäjiä areenaan voisi saada ja millaisia tilavarauksia heille olisi tehtävä.

Areenaa sovitellaan nyt Hämeenlinnan uimahallin tuntumaan.

Kiinteistökehittäjän linjat kuumina

Suurimmilla kiekkopaikkakunnilla Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Turussa on ollut jo muutaman vuoden valmistelussa suurten monitoimiareenoiden toteuttaminen. Sellainen on tulossa Helsinkiin HIFK:lle Helsinki Gardenissa. Oulussa on suunnitelmissa kaupungin keskustaan radan varteen Kärppien areena.

Hämeenlinnan Hämeensaaren mahdollinen areenahanke on liikenteellisesti hyvin tavoitettavissa moottoritien tuntumassa. Lisäksi kaupungin ydinkeskusta on muutaman korttelin päässä.

– Olemme tehneet valtavasti töitä. Olemme tavanneet paljon ihmisiä ja käymme jatkuvaa vuoropuhelua kaupungin kanssa, kertoo Ilkka Kilpimaa Kiinteistökehittäjä GSP Groupista.

Jos laskelmat näyttävät vuodenvaihteessa hyviltä ja mukaan lähtijöitä Hämeenlinnan hankkeeseen on tulossa, niin kiinteistökehittäjä ja hankkeiden sijoittajat voisivat aloittaa alueen kaavoittamisen alkuvuodesta 2020.

– Kaikki on edennyt mallikkaasti ja minulla on tuntuma, että me tulemme pyytämään asemakaavoituksen käynnistämistä, kertoo Kilpimaa.

Antti Penannen HPK juhlii
HPK otti Kanada-maljan kevään 2019 päätteeksi Oulusta.Tomi Hänninen

Hämeenlinnan kaupunki, kiinteistökehittäjä ja liiga-HPK ovat istuneet pöydissä pohtimassa muun muassa aiotun areena- ja muun rakennusalueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä tiiviisti, viimeksi nyt lokakuun viimeisellä viikolla.

Mahdollisesti toimijoita voisi olla tulossa hieman enemmänkin kuin arvioitiin alkuvuodesta. Kooltaan hanke voisi siis olla kymmenisen prosenttia esitettyä suurempikin kokonaisuus, kerrotaan GSP Groupista.

Kun alueen omistaja on Hämeenlinnan kaupunki, hankkeen perusselvitykset ja linjaukset on helppo ja nopea toteuttaa, toisin kuin jos maanomistajia olisi monia. Hämeensaaren alue uimahallin tuntumassa on varattu GSP Groupille vuoden 2020 loppuun asti.

Pohdinnassa lähtö Rinkelinmäeltä?

Jos HPK uudistaisi liiketoimintaansa jääkiekosta nykyistä suuremmaksi tapahtumatuottajaksi, käyttöä areenalla olisi enemmänkin. Helsingin ja Tampereen kanssa ei kuitenkaan kilpailtaisi isoimman kokoluokan tapahtumista. HPK:lle olisi tarjolla noin 6 500 katsojaa vetävä monitoimiareena.

Mahdollisesti laajentaessaan liiketoimintaansa HPK voisi areenassa tarjota esimerkiksi konsertteja, messuja tai suuria kokouksia. Jos tälle tielle HPK:ssa lähdettäisiin, monitoimiareena tulisi suunnitella ja varustaa pelkkää jääkiekkohallia monipuolisemmalla tekniikalla ja palveluilla.

– Tätä lasketaan nyt HPK:n operatiivisessa johdossa ja HPK:n hallituksessa. Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia lähiviikkoina, kertoo HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen.

HPK viettää 90-vuotisjuhliaan joulukuussa. Toivosen mukaan on selvää, että HPK ei pysty areenaa rahoittamaan.

Onko varaa 2020-luvun areenaan – onko varaa skipata hankkeet?

Kuntapäättäjätkin ovat miettineet asian ydintä Hämeenlinnassa. Keskustelua on käyty siitä, onko varaa olla mukana näin suurissa hankkeissa. Samalla kysytään myös, onko varaa jättäytyä sellaisista poiskaan?

Jyväskylässä kaupunki on laittamassa areenaansa rahaa kymmeniä miljoonia. Sellaiseen Hämeenlinnalla ei ole mahdollisuuksia.

Jääkiekko tarvitsee kuitenkin jossain vaiheessa uuden hallin. Hämeenlinnassa on monilla pelkona, että vanha jäähdytyslaitteisto saattaa Rinkelinmäellä levähtää kokonaan. Silloin ei luistella eikä pelata.

Nykyisen, noin 5 200 katsojan Rinkelinmäen hallin HPK sai käyttöönsä, kun seura täytti 50 vuotta 1979. Sitä ennen HPK oli luistellut taivasalla keinojäällä.

Final Countdown Hämeenlinnan seudulla

Kiekkokauden 2018–2019 lopuksi napsahti kerholle hieman yllättäen jääkiekon Suomen mestaruus. Kiekkohuuma kuohahti Hämeenlinnassa suurille kierroksille ja torilla tavattiin. Samalla Suomen maajoukkue otti taas kevään 2019 huipennukseksi maailmanmestaruuden.

Yleisöä HPK:n kultajuhlassa Hämeenlinnan torilla.
Hämeenlinnan tori pullisteli joukkueen faneista kevään kultajuhlissa.Lauri Rautavuori / Yle

Jos HPK alkaa tehdä muuttoa Rinkelinmäeltä Hämeensaareen, ensimmäinen vaihe asiassa olisi kaavoitussopimus toteuttajien ja Hämeenlinnan kaupungin kesken. Toteuttaminen vaatisi vielä vuosia ja aikaisintaan uudella areenalla pelattaisiin 2024–2025.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten HPK:n peleissä soi usein melodinen kasari-heavy "Final Countdown". Toisinaan se soi joukkueen luistellessa kotipeliinsä jäälle, toisinaan tehdyn maalin huipennukseksi.

Lähtölaskenta on käynnissä parhaillaan, toteutuvatko hankkeet Hämeensaareen.

Uutista korjattu 3.11. klo 9.51: HPK:n toimitusjohtaja on Antti Toivanen, ei Toivonen kuten uutisessa aiemmin kirjoitettiin.