1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmiskauppa

Jopa 12-tuntisia työpäiviä ilman vapaapäiviä – lahtelaisravintolaa epäillään ihmiskaupasta

Poliisi on tutkinut ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden työehtoihin liittyviä epäselvyyksiä.

Ravintolatyöntekijöiden työoloissa on ollut rajuja epäkohtia, epäilee poliisi. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Lahtelaista keskustassa sijaitsevaa etnistä ravintolaa epäillään ihmiskaupparikoksista.

Poliisin esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella lahtelaisessa ravintolassa on vuosina 2016–2018 työskennellyt kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä epäselvissä olosuhteissa. Heidän tosiasiallinen työaikansa on ollut keskimäärin 12 tuntia päivässä ilman viikoittaisia vapaita tai lomapäiviä. Käytännössä he ovat työskennelleet viikon jokaisena päivänä.

Työntekijöille ei ole maksettu lain ja työehtosopimuksen edellyttämää palkkaa heidän tekemästään työstä, vaan korvaukset ovat olleet minimaaliset tehtyyn työhön nähden, kertoo poliisi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Toinen työntekijöistä on kertomansa mukaan pitänyt vain yhden vapaapäivän noin viiden kuukauden mittaisen työsuhteensa aikana. Hänen saamatta jäänyt palkkansa on esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella noin 23 000 euroa.

Toinen työntekijä on työskennellyt ravintolassa 16,5 kuukautta, jona aikana hän on kertomansa mukaan saanut pitää yhteensä yhdeksän vapaapäivää. Hänen osaltaan saamatta jääneet palkat niihin liittyvine lisineen ovat esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella noin 77 000 euroa.

Yhteisasumista ahtaasti

Työntekijät ovat asuneet työnantajan ja tämän perheen kanssa samassa asunnossa, joka on ollut kooltaan kaksi huonetta ja keittiö. Heillä ei kertomansa mukaan ole käytännössä ollut lainkaan vapaa-aikaa, vaan he ovat työskennelleet ravintolassa ja viettäneet illat työnantajan kotona.

– Myös työnantaja on ulkomaalaistaustainen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Minna Riski Ylelle.

Työntekijät eivät ole rikosten tapahtuma-aikaan osanneet suomen kieltä. Poliisitutkinnassa on ollut myös pahoinpitelyjä, joiden kohteena työntekijät ovat olleet.

Esitutkinta on valmistunut kahdessa työperäistä ihmiskauppaa koskevassa rikosasiassa ja rikosasiat on siirretty esitutkinnasta syyteharkintaan aluesyyttäjälle Itä-Suomen syyttäjäalueen Lahden toimipaikkaan. Rikoksesta epäilty on molemmissa rikosasioissa sama henkilö ja epäillyt teot ovat tapahtuneet samassa ravintolassa.

Poliisi sai tiedon epäilyttävistä työoloista työntekijöiltä itseltään.