1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

VTT ryhtyy kehittämään Turussa autonomisia liikkumisjärjestelmiä

Turussa on entuudestaan johtavaa osaamista autonomisen meriliikenteen järjestelmistä.

Kotimaan uutiset
Rolls-Roycen Turun tutkimus- ja kehityskeskuksen kokemustila
Rolls Royce ja sittemmin Kongsberg ovat kehittäneet autonomisia järjestelmiä Turussa. Arkistokuva.Petra Ristola / Yle

Teknologian tutkimuskeskus VTT perustaa Turkuun tytäryhtiön kehittämään autonomisen liikkumisen innovaatioita. VTT SenseWay -niminen yhtiö tähtää kansainvälisille markkinoille.

Turku valittiin toimintapaikaksi, sillä kaupungissa on entuudestaan johtavaa osaamista autonomisen meriliikenteen järjestelmistä Rolls Roycen ja sittemmin Kongsbergin omistukseen siirtyneen yksikön muodossa.

VTT katsoo, että autonomiset järjestelmät ovat tulossa vahvasti myös muulle liikenne- ja logistiikkasektorille sekä liikkuviin työkoneisiin.

– Haluamme varmistaa, että huippututkimuksen tulokset pääsevät aiempaa nopeammin markkinoille, osaksi yritysmaailmaa ja ihmisten arkea. Samalla autamme suomalaista teollisuutta ja yhteiskuntaa ottamaan käyttöön uuden teknologian mahdollistamat muutokset toimintatapoihin ja liiketoimintaan, kertoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi siirtyy Jere Laaksonen Kongsbergin Turun yksikön johtajan paikalta. Palvelutuotannosta vastaa alkuvaiheessa 15 alaan erikoistunutta asiantuntijaa.

VTT on valtio-omisteinen voittoa tavoittelematon yhtiö.

Lue seuraavaksi