Kotona asuva rintamaveteraani saa nyt tukipalvelut maksutta – "Veteraanit rinnastetaan sotainvalideihin"

Lain muutoksen tavoitteena on tuoda rintamaveteraanien palvelut samalle tasolle kuin sotainvalideilla.

sotaveteraanit
Lähihoitaja tiskaa kotona, 95 vuotias veteraani istuu keittiössä.
Kotona asuva veteraani saa tukipalvelut maksuttomana palvelutarpeen arvion mukaisesti. Kuvituskuva.Isto Janhunen / Yle

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut muuttuvat maksuttomiksi tästä päivästä, eli 1. päivä marraskuuta lähtien. Laki koskee veteraaneja, joilla on veteraanitunnus. Rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muutoksen tavoitteena on tuoda rintamaveteraanien palvelut samalle tasolle kuin sotainvalideilla.

– Muutos on iso ja merkittävä, sillä muut veteraanit rinnastetaan nyt sotainvalideihin. Rintamaveteraanit saavat samanlaiset tuet kuin sotainvalideilla on ollut. Tämä helpottaa kotona asumista, koska tukimuotoja on enemmän, sanoo Rintamaveteraanien Kainuun piiri ry:n puheenjohtaja Veikko Rusanen.

Rin­ta­ma­ve­te­raa­nien Kai­nuun pii­ri ry:ssä on lähes 300 jäsentä. Kotona asuva veteraani saa tukipalvelut maksuttomana palvelutarpeen arvion mukaisesti. Kainuun soten mukaan tällä hetkellä kaikki veteraanit on tavoitettu ja heille on tarjottu palvelutarpeen mukaisesti kotona asumista tukevia palveluja.

Esimerkiksi kuljetuspalveluihin veteraani saa oman kuljetuspalvelukortin, jota hän voi käyttää niin virkistys- kuin asiointimatkoihin. Kortin saa ottamalla yhteyttä veteraaniasiamieheen.

– Kuljetuspalvelukortilla pystyy tekemään vuoden aikana useita kymmeniä matkoja, Rusanen kertoo.

Lakimuutoksen jälkeen omaishoito korvataan kunnille tai kuntayhtymälle. Veteraanille omaishoidon tukipalvelut ovat maksuttomia.

Veteraanien palvelusetelit ja maksusitoumukset jäävät ensi vuonna kokonaan pois käytöstä. Veteraanit voivat hankkia palveluita uudella päätöksellä, jonka veteraaniasiamies toimittaa veteraanille kotiin. Veteraani voi hankkia tarvitsemiaan palveluita haluamiltaan palveluntuottajilta.

Valtiokonttorin myöntämä kuntoutuksen haku ja myöntäminen säilyvät ennallaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!