Tuplanumero, noutopisteet ja digilehti kaikille – pieni paikallislehti varautuu jo Postin lakonuhkaan

Postityöntekijöiden 11. marraskuuta uhkaava lakko vaikuttaisi toteutuessaan paikallislehtien jakeluun.

paikallislehdet
Myyntipäällikkö Ari Ahvenlampi ja päätoimittaja Juho Kuorikoski ovat tehneet suunnitelmat, miten Järviseudun sanomat saadaan asiakkaalle, jos postityöntekijöiden lakko toteutuu.
Myyntipäällikkö Ari Ahvenlampi ja päätoimittaja Juho Kuorikoski ovat tehneet suunnitelmat, miten Järviseudun sanomat saadaan asiakkaalle, jos postityöntekijöiden lakko toteutuu.Anne Elhaimer / Yle

Maanantaina 11. marraskuuta uhkaava postityöntekijöiden lakko vaikuttaisi toteutuessaan paikallislehtien jakeluun.

Etelä-Pohjanmaalla Lappajärvellä ja sen ympäristössä ilmestyvä Järviseudun sanomat varautuu mahdolliseen lakkoon poikkeusjärjestelyin: viikkojen 45 ja 46 lehdet yhdistetään tuplanumeroksi, joka ilmestyy jo ennen mahdollisen lakon alkamista.

Jos taas lakko jatkuisi viikolla 47, lehti jaettaisiin asiakkaille yksityisen jakeluyhtiön avulla sekä noutopisteistä.

– Myös digilehti avataan silloin kaikkien luettavaksi, sanoo myyntipäällikkö Ari Ahvenlampi.

"Nyt pelastetaan, mitä pelastettavissa on"

Järviseudun sanomissa lakonuhkaan varaudutaan muun muassa siksi, että viikon 47 lehti on liiketoiminnalle jopa tavallista tärkeämpi. Kyseessä on nimittäin joulunavausnumero.

– Se on tosi tärkeä lehti, joka täytyy saada ilmoille. Ei ole vaihtoehtoja, sanoo päätoimittaja Juho Kuorikoski.

Ainakaan vielä ilmoittajat eivät ole vetäytyneet tulevista numeroista. Mahdollisen lakon taloudelliset vaikutukset selviävät vasta myöhemmin.

– Jotain varmasti tulee. Jälkipyykkiä pestään myöhemmin, mutta nyt pelastetaan, mitä pelastettavissa on, Ahvenlahti sanoo.

Turvaudutaan digilehteen

Sanomalehtien liiton paikallislehtijaoston puheenjohtaja Olli Sirén kehaisee Järviseudun sanomien varautumista mahdolliseen lakkoon.

– On poikkeuksellista, että näin hyvin on varauduttu. Itse olen enemmänkin ajatellut, että tilanteesta täytyy vaan selviytyä ja turvautua digiin.

Sirénin mukaan juuri digipalveluiden avaaminen onkin yksi mahdollisuus tarjota palvelut asiakkaille.

– Tilanne on tosi hankala.

Jos mahdollinen lakko kestää viikon, Sirén uskoo lehtien selviävän kohtuullisin tappioin. Jos tilanne jatkuu pidempään eikä lehtiä saada asiakkaille, taloudelliset menetykset kasvavat.

– Lehti pitää tehdä, mutta mainostulot jäävät saamatta, kun mainostajat vetäytyvät.

Paikallisin ratkaisuin

Sanomalehtien liiton liittojohtaja Jukka Holmbergin mukaan sanomalehtien jakelua on viime aikoina jouduttu pohtimaan yleisellä tasolla, kun jaettavan määrä vähenee ja jakelun järjestämiseen on löydettävä uudet tavat.

Postityöntekijöiden lakonuhka ei ole aiheuttanut liitossa vielä toimenpiteitä.

Mahdollisen lakon aikaiset jakelujärjestelyt tehdään Holmbergin mukaan paikallisin ratkaisuin. Noutopisteet ja erityisesti digitaaliset palvelut ovat hänenkin mukaansa todennäköisiä tapoja saada lehti asiakkaalle.

– Tai jos löytyy lehteä jakamaan joku muu paikallinen toimija, sekin voi olla ratkaisu, Holmberg miettii.

Hän muistuttaa, että kyse on vasta lakonuhasta, ei lakosta.

– Toki, jos se toteutuu, on sillä vaikutuksia sekä ihmisten tiedonsaantiin että lehtien liiketoiminnalle.

Kehut yhteyshenkilölle ja jakelijoille

Järviseudun sanomien Kuorikoski ja Ahvenlampi kehuvat sekä Postin heille tarjoamaa yhdyshenkilöä että paikallisia postinjakajia.

– Ilman meille osoitettua yhdyshenkilöä palaute [Postille] voisi olla erilaista. Hänen avullaan olemme voineet tehdä suunnitelmia, Ahvenlampi sanoo.

– Meidän levikkialueen jakajat ovat oma-aloitteisesti ilmoittaneet muun muassa kylien facebook-ryhmissä, jos lehti ei ole jostain systä ollut heidän nipussaan tai on myöhässä, Kuorikoski toteaa.

Valmistelut mahdollisen työtaistelun ajalle on Järviseudun sanomissa tehty. Tilannetta seurataan ja niistä kerrotaan mm. lehden nettisivuilla.

Päätoimittaja Juho Kuorikoski kertoi poikkeusjärjestelyistä myös pääkirjoituksessaan tällä viikolla. Samalla hän lähetti terveiset päättäjille postinjakelun järjestämisestä yleensä. Kuorikoski ehdottaa perusjakelun ja pakettiliiketoiminnan irrottamista eri yksiköikseen. Perusjakelun ei tarvitsisi tuottaa voittoa, vaan se rahoitettaisiin verovaroin.

Postille Kuorikoski ei ole ideaansa vielä esitellyt.

– On paljon helpompi räksyttää omalla palstallaan, hän naurahtaa.