Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan uutta päänäyttelyä suunnitellaan kunnianhimoisin tavoittein: "Näyttelystä on saatava kävijän vuoden kohokohta"

Arkkitehti Harri Koskinen pyrkii suunnittelemaan Siidaan näyttelykokonaisuuden, jota voisi aika-ajoin muokata ja päivittää.

näyttelyt
Harri Koskinen Oiva Toikan teosten keskellä Suomen lasimuseossa.
Siidan arkkitehtisuunnittelijaksi valittu Harri Koskinen on suunnitellut muun muassa Oiva Toikan (1931–2019) näyttelyn arkkitehtuurin.Mårten Lampén / Yle

InariSaamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uuden perusnäyttelyn arkkitehtisuunnittelijaksi on valittu muotoilija Harri Koskinen. Hänen tehtävänään on suunnitella uuden näyttelyn arkkitehtuuri ja graafinen ilme sekä valvoa näyttelyn rakennuttamista ja toteutusta.

Harri Koskinen on suunnitellut muun muassa Tapio Wirkkalan ja Oiva Toikan viimeisten näyttelyiden arkkitehtuurit. Uransa alusta lähtien Koskisella on ollut monia ulkomaisia asiakkaita pääasiassa Japanista ja Italiasta. Japanin Kiotossa avautuu tämän vuoden lopulla hänen suunnittelemansa hotellikonsepti.

Koskinen iloitsee saamelaismuseon näyttelyn suunnittelusta. Hänen tavoitteenaan on yhdessä työryhmän kanssa luoda vuorovaikutteinen näyttely, joka tarjoaa vieraille uutta tietoa siitä, miten saamelaisasiat ovat olleet, miten ne ovat nyt ja miltä tulevaisuus näyttää.

– Pyrimme informatiiviseen ja elämykselliseen museokäyntiin, jota uudet tekniikat ja interaktiot parhaillaan tukevat. Alamme käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja siitä, mikä tässä yhteydessä on kaikin puolin mielekästä ja järkevää.

– Elämyksellisyys on tärkeää, jotta museokäynnistä saadaan kävijän vuoden kohokohta, visioi Koskinen.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida Inarin kirkonkylällä avattiin vuonna 1998 ja siitä lähtien perusnäyttelyn sisältö on pysynyt ennallaan. Harri Koskinen pyrkii nyt suunnittelemaan näyttelykokonaisuuden, jota voisi aika-ajoin muokata ja päivittää.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida
Siidan nykyinen, noin 20 vuotta vanha perusnäyttely kertoo luonnon, ihmisen ja kulttuurin vuorovaikutussuhteesta Saamenmaalla.Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida

Arkkitehtisuunnittelijaa itseään kiinnostaa se, kuinka erilaisia kokonaisuuksia ja pohdintoja saadaan aikaiseksi näyttelyteknisin keinoin.

– Ihan kaikkea ei tarjottaisi valmiina, vaan näyttelyvierasta jäisivät askarruttamaan tietyt asiat, kertoo Koskinen.

Uuden näyttelyn on määrä valmistua keväällä 2022

Siidan näyttelyuudistus on osa museo- ja luontokeskusrakennuksen peruskorjausta ja laajennusta. Projektin on määrä valmistua keväällä 2022.

Saamelaismuseon johtaja Sari Valkonen on tyytyväinen siihen, että yli 20 vuoden ikään ehtinyt näyttely uudistetaan, ja että juuri Koskinen saadaan työhön mukaan.

Metsähallituksen Luontopalvelujen puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi kertoo, että Koskisen rooli tulee olemaan keskeinen näyttelyn kulttuuri- ja luontosisältöjen yhteensovittamisessa. Siidan nykyisen päänäyttelyn suunnittelijoina 1990-luvulla toimivat arkkitehdit Juhani Pallasmaa ja Sami Wirkkala.

– Harri Koskisen valinta uudistettavan Siidan näyttelyarkkitehdiksi on hieno ja arvokas jatkumo Siidan tarinaan, iloitsee Seurujärvi.

Sámemusea Siida
Siidassa Inarin kirkonkylällä toimivat sekä Saamelaismuseo, Ylä-Lapin luontokeskus että ravintola.Vesa Toppari / Yle

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan peruskorjaus ja laajennus alkavat kevättalvella 2020. Sen yhteydessä Siidaan rakennetaan uusi kokoelmayksikkö ja ravintola.

Vielä ensi vuonna projekti ei vaikuta Siidan päivittäiseen toimintaan. Keväällä 2021 toiminta siirtyy väistötiloihin ja vieraat ohjataan ulkomuseoon.

Lue myös:

Mistä saamelaisten vanhoista haudoista ryöstetyt pääkallot saisivat uuden viimeisen leposijan? – Saamelaismuseo Siidaan varastoidut luut ja pääkallot halutaan haudata uudelleen

Suomi luovuttaa hautaluita Yhdysvaltoihin – anastettujen aarteiden palautus repii museomaailmaa