Britit ostavat Espanjasta kalliita asuntoja saadakseen "kultaisen viisumin" – takaa oleskeluluvan EU-alueelle Brexitin jälkeen

Fuengirolassa rakennetaan ennätystahtia yli puolen miljoonan euron asuntoja brittituristeille. Sen sijaan viikon lomamatkoilla heikko punta ajaa turisteja Turkkiin.

Fuengirolassa on alkamassa talvikauden sesonki, kun monet suomalaiset tulevat viettämään talvea Aurinkorannikolle. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Lähestyvä Britannian ero EU:sta on saanut Aurinkorannikolla rakennusliikkeisiin vauhtia. Esimerkiksi Fuengirolassa rakennetaan ennätystahtia kalliita, yli puoli miljoonaa euroa maksavia asuntoja.

– Tänne on tulossa ihmisiä, jotka saavat Espanjan kultaisen viisumin ostamalla yli 500 000 euron edestä kiinteistöjä. Se on ylivoimaisesti helpoin tapa saada tänne kulkuoikeus, sanoo myyntipäällikkö Ralf Nackström Habitan Fuengirolan toimistosta.

Kalliita asuntoja rakennetaan Fuengirolaa ympäröiville vuorille, koska tonttimaa on loppumassa kaupungissa. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Brittituristeista tulee maan EU-eron myötä kolmansien maiden kansalaisia, joilla on oikeus oleskella Euroopan unionin alueella 90 vuorokautta 180 vuorokauden aikana. Sitä pidempää asumista varten tarvitaan oleskelulupa.

Espanja aloitti vuoden 2013 talouskriisin aikaan "kultainen viisumi" -ohjelman, joka takaa pysyvän oleskeluluvan EU:n ulkopuolelta tuleville kansalaisille ja heidän perheilleen. Edellytyksenä ovat riittävän suuret investoinnit esimerkiksi kiinteistöihin.

Kiinteistönvälittäjä Marko Levander HomeInSpainista ei ole huomannut, että brittiasiakkaat olisivat luopuneet loma-asunnoista lähestyvän Brexitin takia. Kuva: Markku Rantala / YLE

– Brittituristit ovat Espanjassa iso ostajakunta. On aivan varmaa, että Espanja haluaa heidät jatkossakin tänne, sanoo kiinteistönvälittäjä Marko Levander HomeInSpainista.

Ennakkoon on pelätty brittien alkavan myydä Espanjassa olevia kiinteistöjä, mutta toistaiseksi kauppa on ollut hiljaista. Sen sijaan tuhannet britit hakevat oleskelulupaa, joka takaisi heille oikeuden asua esimerkiksi Aurinkorannikolla jatkossakin.

Talo myyntiin Englannissa – uusi koti suomalaisten leirintäalueella

Casa ja Mark Livesey istuvat talovaununsa terassilla Fuengirolan lähellä sijaitsevan Camping Suomi Villagen leirintäalueella. Perhe on myynyt Lancashiressa Blackburnissa sijaitsevan asunnon, ja perhe viettää talven Aurinkorannikolla.

Casa ja Mark Livesey viettävät ensi talven suomalaisten suosimalla leirintäalueella Fuengirolan lähellä. Kuva: Markku Rantala / YLE

Britannian todennäköinen ero EU:sta ei ainakaan vielä huoleta, sillä perhe valmistelee oleskelulupahakemusta. Mutta Mark Livesey tietää, että kaikki eivät hae oleskelulupaa, varsinkin jos raha on tiukassa jo nyt.

– He voivat tulla Espanjaan vain muutamaksi kuukaudeksi vuodessa, kun emme ole EU-kansalaisia. Se on yksi syy loma-asuntojen myyntiin, sanoo Mark Livesey.

Varsinkin siirrettäviä talovaunuja tuli myyntiin jo viime vuonna, kun keskustelu Brexitistä oli kiivaimmillaan. Eropäätöksen pitkittyminen on rauhoittanut kiinteistökauppaa.

Halpa punta houkuttaa lomalle Turkkiin

Brexitiä enemmän brittien lomailuun vaikuttaa punnan arvon heikentyminen suhteessa euroon. Aurinkorannikon tai Kanariansaarten jatkuva auringonpaiste ei riitä turisteille, jotka laskevat tarkkaan miten paljon loma saa maksaa. Lomailu on heille halvempaa EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Turkissa.

Alanyassa kesän matkailusesonki on jatkunut lokakuun lopulle asti. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Espanjan tilastokeskuksen mukaan britit tekivät vuonna 2018 noin 18,5 miljoonaa lomamatkaa Espanjaan. Tämän vuoden ennakkotiedot kertovat, että brittituristien määrä on vähentynyt parilla prosentilla. Se tarkoittaa noin 400 000 lomamatkaa vähemmän.

Turkissa kaikkien aikojen matkailuvuosi

Monet Espanjassa aiemmin lomailleet brittituristit ovatkin suunnanneet tänä kesänä Turkin suosittuihin lomakohteisiin Antalyassa ja Alanyassa. Esimerkiksi Antalyan lentoaseman kautta lentomatkustus Britannian ja Antalyan välillä on kasvanut 20 prosenttia.

– Olemme tehneet tänä vuonna kaikkien aikojen ennätyksen matkailijamäärissä, sanoo Alanyan matkailunedistämissäätiö Altavin hallituksen jäsen Şükrü Cimrin.

Altavin hallituksen jäsen Şükrü Cimrin sanoo, että matkanjärjestäjien tekemien kiintiövarausten perusteella kesällä 2020 Turkissa nähdään enemmän brittituristeja. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Käytännössä vielä syys- ja lokakuussa Alanyan hotellit olivat lähes loppuunmyytyjä, ja varauksia on vielä marraskuussa normaalia enemmän.

Alueella toimii 575 hotellia, joissa on yhteensä 167 235 vuodepaikkaa. Hotellien täyttöaste on ollut koko matkailukauden ennätyskorkealla brittien, saksalaisten ja venäläisten lisääntyneen matkailun seurauksena.

Alanyassa hotellit ovat onnistuneet korvaamaan Thomas Cookin konkurssin myötä vapaiksi jääneet paikat. Esimerkiksi halpalentoyhtiö EasyJet on aloittanut lennot Lontoosta Antalyaan, ja monet matkanjärjestäjät, kuten TUI lisäävät tarjontaa Alanyan seudulla ensi kesänä.

– Odotamme merkittävää kasvua brittituristien määrässä kesäkaudella 2020, sanoo Cimrin.

Samalla brittituristit ovat vilkastuttamassa asuntokauppaa Alanyassa ja Antalyassa. Alanyassa rakennetaan tällä hetkellä erityisesti premium-luokan asuntoja, jotka valmistuvat tulevaan sesonkiin mennessä.

– Monet brittiasiakkaat näyttävät myyvän nyt loma-asuntoaan Espanjassa, ja ensi vuonna näemme heidät täällä tekemässä asuntokauppaa, sanoo Cimrin.