Alkuviikon sään "tilanne elää" Etelä-Suomen osalta – Luvassa joko 30 senttiä lunta tai kylmää tuulta luihin ja ytimiin asti

Perjantai on viikonlopun poutaisin päivä.

sää
Vaihtelevaa säätä viikonlopuksi
Vaihtelevaa säätä viikonlopuksi

Jos tämä juttu olisi julkaistu pari-kolme tuntia aikaisemmin, olisi alkuviikko näyttänyt hyvin lumiselta Etelä-Suomessa. Silloinen, aamulla tullut ennuste näytti Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan tuovan runsaita sateita ja reippaasti lunta Baltian yli pohjoiseen matkaavasta matalapaineesta.

Tällöin lunta olisi kertynyt 30 senttimetriä tiistai-iltaan mennessä Varsinais-Suomesta idän suuntaan, Lahden ja Lappeenrannan korkeudelta kohti Pohjois-Karjalaa. Nyt uudempi ennuste puolestaan näyttäisi siltä, että sateet ehkä hipoisivat rannikkoa etelässä tai jäävät Baltiaan.

– Tilanne elää. Viikonlopun jälkeen kaikki on vielä auki, eli on hyvin vaikea sanoa varmaksi vielä mitään Etelä-Suomen säästä.

Alkuviikolle on tullut erilaisia ennusteita, mutta varmaksi Huutonen voi alkuviikosta sanoa sen, että maan keskiosissa ja pohjoisessa on poutaa ja aurinkoista, mutta kylmää.

Myös eteläisessä Suomessa vaihtoehtona on kylmää ja tuulista, mikäli matalapaine ei yllä meren yli Suomeen. Tällöin oikeastaan miltei koko maassa puhaltelee puuskaisesti koillistuulta, joka kansankielellä tuntuu luissa ja ytimissä. Esimerkiksi eteläisessä Suomessa maanantaina lämpötila on noin kaksi astetta plussan puolella, mutta tuntuu pakkaselta.

Pyhiksi tulee sateita

Sää perjantaista sunnuntaihin
Matti Huutonen / Yle

Tänään perjantaina saadaan nauttia poutasäästä koko maassa. Lauantaina puolestaan sateita saadaan suurimpaan osaan maata lännestä tulevan matalapaineen saattelemana.

Lauantaiksi Keski-Suomeen ja pohjoiseen ennakoidaan huonoa ajokeliä räntänä ja lumena tulevan sateen vuoksi. Etelä-Suomessa sateita saadaan lauantaina kuuroina, mutta päivällä on poutaista. Illalla sateita alkaa taas tulla.

Sunnuntaina sateet siirtyvät jälleen pois.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.