Turkin ja Venäjän yhteispartiointi alkoi Pohjois-Syyriassa – Turkin tukemat joukot vapauttivat vankeja

Turkki ja Venäjä sopivat partioista osana kurdijohtoisten joukkojen vetäytymistä.

Syyria
Turkkilaiset ja venäläiset sotilaat valmistautuvat ensimmäiseen yhteispartioon Darbasiyahissa Syyrian pohjoisosassa.
Turkkilaiset ja venäläiset sotilaat valmistautuvat ensimmäiseen yhteispartioon Darbasiyahissa Syyrian pohjoisosassa.Turkin puolustuministeriö / EPA

Turkki ja Venäjä kertovat, että maiden yhteispartiot ovat alkaneet Pohjois-Syyriassa. Venäläiset ja turkkilaiset sotilaat partioivat Turkin ja Syyrian rajan pinnassa Turkin valtaaman alueen molemmin puolin. Perjantain partiomatkaksi on arvioitu on noin 110 kilometriä.

Syyrian valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan viime pävinä on esiintynyt yhteenottoja Turkin tukemien taistelijoiden ja Syyrian armeijan välillä, muun muasa Ras al-Ainin rajakaupungin lähistöllä. Taisteluissa vangiksi joutuneet Syyrian hallitusjoukkojen sotilaat on vapautettu, kertoo puolestaan Turkin puolustusministeriö. Ministeriö ei kertonut kenelle sotilaat luovutettiin, mutta sen mukaan Venäjä koordinoi 18 vangin vapautusta.

Syyrian armeijan paluu

Syyrian armeija on palannut aiemmin kurdijohtoisten joukkojen valvomille alueille Turkin ja Venäjän viimeviikkoisen sopimuksen seurauksena. Syyrian turvallisuusjoukot poistuivat suurimmaksi osaksi Koillis-Syyriasta ilman laajempia taisteluja vuonna 2012. Aluetta sen jälkeen valvoneet kurdijohtoiset SDF-juokot on nyt pakotettu vetäytymään noin 30 kilometrin päähän rajasta.

Turkin tulkinnan mukaan kurdijoukot eivät ole täysin vetäytyneet Turkin tavoittelemalta niin sanotulta suojavyöhykkeeltä. Turkki on vallannut 30 kilometriä rajalta etelään ulottuvan alueen, jonka leveys on noin 120 kilometriä.

Turkki haluaa palauttaa pakolaisia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaisi lähettää nyt Turkissa olevia syyrialaispakolaisia vyöhykkeelle. Alkuvaiheessa Turkki suunnittelee asuttavansa noin 400 000 syyrialaista kurdijohtoisilta joukoilta vallatulle alueelle. Turkin presidentti on kuitenkin puhunut jopa kahden miljoonan syyrialaispakolaisen siirtämisestä Turkista.

Suunnitelma on hyvin kiistanalainen, koska suurin osa Turkista palautettavista ei ole kotoisin alueelta, vaan muualta Syyriasta. Erdoğan on vaatinut kansainvälistä tukea asutushankkeelleen.

Lue lisää: Miksi Turkki hyökkää Syyriaan, ja mitä siitä seuraa? Tässä 100 ja 400 sanan mittaiset vastaukset

Lähteet: AFP, Reuters