Rauma pitää JHL:n lakkoa laittomana – ay-liike vastustaa ulkoistuksia

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät ammattiliitto JHL:n jäsenet ovat lakossa perjantaina kello 6.00–24.00.

lakot
JHL:n logo seinällä.
Ammattiliitto JHL on järjestänyt lakon perjantaina Raumalla.Yle

Rauman kaupunki ja Kuntatyönantajat pitävät JHL:n Raumalla perjantaina järjestämää lakkoa laittomana.

JHL vastustaa ruoka- ja puhtauspalveluita koskevalla lakolla Rauman säästöohjelmaan liittyvää ulkoistussuunnitelmaa. Esityksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluille tuotettavat ruoka- ja puhtauspalvelut siirrettäisiin yksityiselle toimijalle.

Työnantajapuoli katsoo, että työtaistelu kohdistuu työnantajan työnjohto-oikeuteen eikä oikeuta lakkoon.

Rauman kaupunki ei ole pystynyt tänään tarjoamaan kouluissa ja päiväkodeissa ruokaa. JHL ilmoitti aamukuudelta alkavasta lakosta vain 14 tuntia ennen sen alkua.

JHL: Lapsille pitää tarjota ruokaa

JHL on ilmoittanut, että sen mielestä Rauma toimii laittomasti, jos se ei lakosta huolimatta tarjoa lapsille ruokaa. Rauma pitää vaatimusta käsittämättömänä.

– Myöhäisestä ilmoituksesta johtuen meillä ei käytännössä ollut mitään mahdollisuutta lähteä järjestämään ruokapalveluita koko kaupungin laajuisesti, eikä sellaista voida kohtuudella edellyttää, Rauman ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio sanoo.

Rauma ei aio korvata lasten vanhemmille lakosta aiheutuvia ruokakustannuksia. Vanhempien on toivottu valmistavan lapsille kouluihin ja päiväkoteihin omat eväät.

Ruokahävikkiä 20 000 euron edestä

Raumalla perusopetuksessa on 3 300 lasta, varhaiskasvatuksessa 1 500 lasta ja lukiossa 650 opiskelijaa. Tämä tarkoittaa kaupungin mukaan yhteensä noin 6 000 lounasta ja 2 000 aamu- ja välipalaa. Lakon myöhäinen ilmoittaminen aiheuttaa kaupungin arvion mukaan ruokahävikkiä noin 20 000 euron edestä.

Rauman kaupungin mukaan yksittäisiä oppilaita on tullut kouluun ilman eväitä, mutta heille on erityisjärjestelyin pystytty järjestämään ruokaa.

– Yksikään lapsi ei ole lakosta huolimatta jäänyt koulussa tai päiväkodissa ilman syötävää, sivistystoimialan johtaja Soile Strander kertoo.