1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perusturva

Pieksämäellä sairaanhoitajan vastaanottoja Jäppilässä, Virtasalmella ja Naarajärvellä uhkaa lakkautus – "kulkeminen on suurin huoli"

Perusturvalautakunta esittää myös muun muassa mielenterveys- ja päihdepalvelujen kotikuntoutuksen ottamista kaupungin omaksi toiminnaksi.

perusturva
Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
Kuvituskuva.David Gee / AOP

Pieksämäellä suunnitellaan leikkauksia useisiin terveyspalveluihin.

Yksi merkittävimmistä perusturvalautakunnan esittämistä säästöistä olisi Jäppilän, Virtasalmen ja Naarajärven sairaanhoitajan vastaanottojen lakkauttaminen. Suunnitelma on herättänyt perusturvajohtaja Paula Tiihosen mukaan myös paljon keskustelua.

– Olemme saaneet adressin, jossa oli yli sata nimeä ja lisäksi Virtasalmelta ja Jäppilästä on tullut kylätoimikuntien kannanotot, Tiihonen kertoo.

Alueilla ollaan huolissaan pitenevistä etäisyyksistä.

– Kulkeminen on suurin huoli, jos ei ole omia autoja. Julkista liikennettä ei ole, ja taksilla ajaminen on kallista, Tiihonen kertoo lautakunnan saamien viestien ja yhteydenottojen sisällöstä.

Tiihonen kertoo perusturvalautakunnan keskustelleen asiasta useiden tuntien ajan.

Sairaanhoitajan vastaanotoille on tarvittu viiden henkilötyövuoden panos, ja työntekijöitä on ollut seitsemän. Tiihonen kertoo, ettei sairaanhoitajan vastaanottojen lakkautuksesta seuraisi irtisanomisia.

Pieksämäen kunnanhallitukselle ja -valtuustolle toimitettavaan esitykseen tehtiin lautakunnassa lisäys, jossa Jäppilään, Virtasalmelle ja Naarajärvelle esitetään hoitajan olevan tiettyinä päivinä tavattavissa pitkäaikaissairaanhoidon asioissa ajanvarauksella.

– Nykyinen toiminta, jossa hoitaja on jatkuvasti tavoitettavana, häviäisi, Tiihonen sanoo.

Kuluja kuriin muualtakin

Perusturvalautakunta esittää myös muun muassa mielenterveys- ja päihdepalvelujen kotikuntoutuksen ottamista kaupungin omaksi toiminnaksi.

– Kun tuen tarve on tasaista ja kasvussa, on edullisempaa järjestää palvelu omana toimintana, Tiihonen sanoo.

Suunnitelmissa on myös jättää kaksi ylilääkärin virkaa täyttämättä. Vammaispalvelujen kustannuksia aiotaan vähentää muun muassa kuljetuspalveluissa kilpailutuksella ja tiukentamalla palveluiden myöntämiskriteereitä.

Perusturvan vastuualueen säästötavoite ensi vuodelle on 859 000 euroa. Tiihosen mukaan summa voi vielä kuitenkin pienentyä riippuen muista kaupungin tekemistä säästöistä.

Sairaanhoitajien vastaanottojen lakkautus ja muut säästöesitykset ovat loppuvuoden aikana päätettävinä Pieksämäen kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa.

Lue seuraavaksi