1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelin talousarvioesityksessä poikkeuksellinen korotus: tuloveroprosentti olisi 22

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen löi pöytään madonluvut pyhäinpäivän alla. Talousarvioesityksessään hän korottaisi mikkeliläisten tuloveroprosentin nykyisestä 20,5:stä 22:een.

Mikkeli
Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen
Susanna Pekkarinen / Yle

Mikkelin kaupunki aikoo nostaa tulo- ja kiinteistöverotusta voimakkaasti. Kaupunginjohtaja Timo Halosen talousarvioesityksessä tuloveroja nostettaisiin 1,5 prosenttiyksiköllä.

Tuloverokertymä kasvaisi näin noin 13 miljoonaa euroa. Lisäksi kiinteistöveroja kiristettäisiin niin, että korotuksella kerättävä tulokasvu olisi noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Halonen toteaa, että näin merkittäviä veronkorotuksia sisältävä esitys ei ole täysin poikkeuksellinen, mutta harvinainen.

– Todella kovia esityksiä nämä ovat, mutta niin ovat myös palveluverkon puolelle esitetyt supistukset. Tässä talousarvioesityksessä lähdetään siitä, että pyritään toteuttamaan kaikki julkisuudessakin esillä olleet toimenpiteet nopeutetusti.

Halosen mukaan kaupungin talouden sopeutustarve olisi 30 miljoonaa euroa.

– Mieluusti olisin loiventanut veronkorotusesitystä, mutta kun katsoo kokonaisuutta ja sitä, miten luomme kestävää polkua tulevaisuuteen, ehkä tämän tasoisten toimenpiteiden aika on nyt.

Halosen talousarvioesityksen laskelmat sisältävät esimerkiksi viiden kirjaston lakkautuksen ja Ristiinan lukion lakkautuksen. Halosen esitys kirjastolakkautuksista poikkeaa näin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan esityksestä.

Veronkorotuksista ja palveluverkon supistuksista huolimatta ensi vuoden talousarvioesitys on 1,4 neljä miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kaupungin meneillään olevat yhteistoimintaneuvottelut voivat tuoda ensi vuodelle lisäsäästöjä, joita ei vielä ole talousarviossa huomioitu.

– Silti yllämme parhaimmillaankin nollatulokseen ensi vuonna, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Tilikauden aikana kaupungin lainamäärä kasvaa 311,6 miljoonaan euroon. Näin velkamäärä kaupunkilaista kohden olisi 5790 euroa.

Kaupunginjohtaja: Sote-menojen kasvun hillintä on kaupungin ja Essoten yhteinen tavoite

Mikkelin taloutta rasittaa muun muassa sote-menojen kasvu. Kaupunginjohtaja Halonen muistuttaa, että menojen kasvun hillintä on sote-kuntayhtymä Essoten ja kaupungin yhteinen tavoite.

– Mikkelin kaupungin talous on pitkälti riippuvainen siitä, miten Essote onnistuu omassa taloudessaan. Pitää muistaa, että Essotessa tehdään hyvää ja arvokasta työtä sekä tuotetaan kuntalaisten tarvitsemia palveluita. Essoten on suhtauduttava menojen hillintään samalla vakavuudella kuin Mikkelikin, tämä on yhteinen revohka, toteaa Halonen.

Halonen muistuttaa, että valtakunnallisestikin sote-järjestelmässä on ongelmansa.

– Sote-uudistusta ei ole saatu aikaiseksi, ja sitä myötä rahoitusjärjestelmät eivät ole uudistuneet. Nyt kunnat eivät tahdo yksinkertaisesti jaksaa pitää tätä pystyssä.

Mikkeli investoi ensi vuonna 43,4 miljoonalla eurolla

Mikkelillä on meneillään ja edessään lukuisia rakennushankkeita, sekä toisaalta purkutöitä. Ensi vuonna investointeihin käytetään 43,4 miljoonaa euroa.

Luku pitää sisällään esimerkiksi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon rakennustyöt, Rantakylän päiväkodin rakentamisen, eteläisen aluekoulun, Sodan ja Rauhan keskus Muistin ja Kalevankankaan jalkapallohallin uusimisen.

– Esimerkiksi myös tulevat kouluinvestoinnit merkitsevät toteutuessaan toimintojen tehostumista ja siten henkilökunnan vähenemistä, mistä tulee säästöjä. Aina investointi ei ole pelkkä meno, vaan siitä voi tulla myös tulo, toteaa kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Lue seuraavaksi