Verotiedot julki tänään – ainakin melkein: Verottajan salauspäätökset ovat tuntuva käänne

Verottajan päätös rajoittaa verotietojen julkisuutta. Yle käsittelee verotietoja tänään kuitenkin monipuolisesti poliitiikan, talouden, kulttuurin ja urheilun eri näkökulmista.

Tiedotusvälineet saavat verottajalta yli 100 000 euroa vuodessa ansainneiden tiedot. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Verotiedot tulevat julkisiksi tänä aamuna kello 8.

Pitkässä perinteessä tehdään tänä vuonna merkittävä käänne. Verottaja päätti, että kansalaiset voivat pyytää tietojensa poistamista suurituloisimpien listalta, jonka verottaja on vuosittain toimittanut tiedotusvälineille.

Mahdollisuus tietojen poistamisesta herätti suurempaa kiinnostusta kuin Verohallinto oli odottanut. Salaamispyynnöt olisi pitänyt toimittaa viikko sitten maanantaina, mutta verottaja pidensi aikarajaa.

Kaikkiaan tietojensa poistamista vaati 231 henkilöä ja kaikki vaatimukset hyväksyttiin. Alkuperäiseen määräaikaan mennessä hakemuksia oli kertynyt noin sata.

Verottaja on ensimmäistä kertaa poistanut suurituloisimien listalta nimiä, jos perusteluna on ollut esimerkiksi terveydellinen syy. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Verot ovat hyvinvointiyhteiskunnassa sen verran keskeinen kysymys, että Oikeuskanslerinvirasto on ottanut käsittelyynsä verottajan päätöksen. Myös Yle teki verottajalle tietopyynnön listalta poistetuista nimistä. Pyyntö kuitenkin hylättiin.

Tiedotusvälineet saavat verottajalta yli 100 000 euroa vuodessa ansainneiden tiedot. Tältä listalta puuttuvat tällä kertaa ne, joiden toiveen salaamisesta verottaja on hyväksynyt. Verohallinto ei kerro, ovatko poistetut pari sataa nimeä listan kärjestä vai hänniltä.

Yle on jo aiemmin linjannut, että julkaisemme tuhannen suurituloisimman eli runsaan 900 000 euroa ansainneen tiedot.

Politiikka, naiset, valtionyhtiöt, somevaikuttajat...

Tulo- ja verotietojen kautta aukeaa näkymä moneen aiheeseen. Ansio- ja pääomatuloista voi päätellä sitä, millaiset ilmiöt Suomessa ovat nyt nousussa ja mistä palkitaan enemmän, mistä vähemmän.

Yle selvittää maanantaina verotiedoista ainakin näitä teemoja:

  • Millaisista taloudellisesta taustoista tulevat viime vuonna valitut uudet kansanedustajat?
  • Veikkauksen ja Postin johtaminen on ollut esillä varsinkin tänä syksynä – otamme tarkasteluun sen, miten johtajia palkitaan yhtiöissä, joista valtio omistaa enemmistön.
  • Some-vaikuttajat saavat paljon näkyvyyttä, mutta kuinka monella ja kuinka paljon se näkyy tilillä?
  • Tulolistan kärki on ollut varsin miesvaltaista. Viime vuonna sadan suurituloisimman joukossa oli 13 naista. Mikä tilanne on nyt ja nouseeko tällä kertaa nainen listalla korkeammalle kuin viime vuonna eli sijalle 28?