Palomiehet ovat uusien haasteiden edessä, kun autokanta sähköistyy ja talot kasvavat korkeutta

Yhtenäinen ohjeistus muun muassa sähkö- ja kaasuautojen sammuttamiseen puuttuu kokonaan.

pelastustoiminta
Teslan Model S:n latauspistoke autossa kiinni ja latauksessa.
– Sähköautoista tiedetään, että sammuttaminen on vaikeaa ja ne voivat syttyä uudestaan, Oulun palomiesyhdistyksen puheenjohtaja kertoo.Mikko Savolainen / Yle

Palomiehet joutuvat opettelemaan uusia työtapoja.

Oulun palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Mänty kertoo, että esimerkiksi autopalojen sammuttaminen on muuttunut uudistuvan autokannan myötä. Yhtenäinen ohjeistus muun muassa sähkö- ja kaasuautojen sammuttamiseen puuttuu kokonaan.

Männyn mukaan palomiesten pitäisi osata jo nyt osata toimia hybridi-, sähkö- ja maakaasuautojen kanssa. Tietoa on tarjolla, mutta selkeät toimintaohjeet puuttuvat, Mänty toteaa.

– Sähköautoista tiedetään, että sammuttaminen on vaikeaa ja ne voivat syttyä uudestaan. Se on haaste meidän koulutukseen.

Korkeiden kerrostalojen rakentaminen puolestaan vaatii myös palomiehiltä uudenlaista ajattelua, miten hätätilanteessa toimitaan. Korkeiden rakennusten pelastustoimintaohjetta on Männyn mukaan käyty työvuoroissa läpi.

– Kyllä se muuttaa meidän toimintaa. Korkeat rakennukset tuo erilaisia riskejä. Evakuointi ja savunpoisto on haasteellisempaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!