1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Oikeuskanslerinvirasto selvittää Verohallinnon linjausta piilottaa suurituloisten tietoja

Verohallinto kertoi eilen, että medialle lähetettävistä suurituloisimpien listoista on poistettu 231 ihmisen nimet.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Oikeuskanslerinvirasto selvittää Verohallinnon päätöstä olla luovuttamatta osaa verotiedoista suoraan medialle. Oikeuskanslerinvirasto kertoi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaiselle Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että asiasta on tehty kantelu ja se on viraston käsiteltävänä.

Verohallinto kertoi eilen, että medialle lähetettävistä suurituloisimpien listoista on poistettu 231 ihmisen nimet. Yli 100 000 euroa ansio- ja pääomatuloja yhteensä saaneet suomalaiset ovat pystyneet tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla. Alle 100 000 euron jääviä verotietoja Verohallinto ei toimita suoraan medialle.

Verohallinto päätti käsitellä myös myöhässä tulleita pyyntöjä

Verohallinto sai määräaikaan eli maanantaihin mennessä reilut sata pyyntöä tietojen luovuttamisen estämiseksi suoraan medialle. Käsitellyistä hakemuksista kaikki oli hyväksytty.

Sen jälkeen kun aiheesta uutisoitiin tiistaina, Verohallinto päätti pidentää aikarajaa ja käsitellä myös myöhässä eli tiistaina tulleita hakemuksia.

– Ajattelimme, että se on inhimillistä, Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kommentoi STT:lle keskiviikkona.

Kaikkia tiistain aikana tulleita hakemuksia ei ehditty kuitenkaan käsitellä. Keskiviikkona illansuussa Verohallinto poisti nettisivuiltaan lomakkeen, jolla tietojen luovuttamisen estämistä oli voinut pyytää.

Verotiedot julkaistaan ensi viikolla maanantaina. Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta.