Maakuntalehtiä julkaiseva mediayhtiö tallensi toimittajiensa kaikki puhelut – lopetti, kun asia nousi julkisuuteen

Tallenteelle saattoi päätyä myös toimittajien yksityispuheluita, koska osalla toimittajista oli käytössä työnantajan tarjoama puhelinetu.

journalismi
Nainen puhelin kädessä.
Tietosuojalainsäädännön näkökulmasta toimittajan yksityispuhelujen tallentamiselle ei ole oikeusperustetta. Henrietta Hassinen / Yle

Lehtitalo Kaakon Viestintä on lokakuun alusta lähtien käyttänyt toimituksissaan automaattisesti tallentavaa puhelinjärjestelmää.

Järjestelmä on tallentanut kaikki toimittajien soittamat ja toimittajille tulleet työ- ja yksityispuhelut. Osalla toimittajista on työnantajan tarjoama puhelinetu, ja siten käytössä vain yksi puhelin.

Arveluttavaksi tallennuskäytännön tekee se, että tallenteille saattaa päätyä henkilökohtaisia ja arkaluontoisia tietoja, kun puhelimen käyttäjä esimerkiksi keskustelee terveydentilastaan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.

Kaakon Viestinnän tallennekäytännöstä kirjoittanut Journalisti-lehti (siirryt toiseen palveluun) haastatteli tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota.

Aarnion mukaan puhelujen tallentaminen on tietosuojalainsäädännön näkökulmasta hyväksyttävää toimittajan tehdessä työtään työantajan lukuun. Sen sijaan oikeusperustetta toimittajan yksityispuhelujen tallentamiselle ei ole. Yle ei tavoittanut Aarniota kommenttia varten.

Toimittajat ovat voineet kytkeä jokaisen puhelun yhteydessä tallennuksen pois päältä. He ovat voineet myös kieltäytyä ottamasta koko järjestelmää käyttöön.

Kaakon Viestinnän lehdissä työskentelee noin sata toimittajaa.

Kouvolan Sanomissa työskentelevä Kaakon Viestinnän journalistien pääluottamushenkilö Aapo Mentula ei ole kuullut, että kukaan olisi uudesta puhelinjärjestelmästä kieltäytynyt.

Tallennuskäytäntö on muuttunut

Kaakon Viestintä on tänään perjantaina muuttanut toimittajien puhelujen tallennuskäytäntöä.

Jatkossa jokainen puhelinta käyttävä toimittaja laittaa tarvittaessa itse tallennuksen päälle.

– Taltiointijärjestelmää on muutettu siten, ettei edes ohutta tietoturvariskiä enää ole, sanoo Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka.

Hän painottaa, että jatkossa jokainen toimittaja on itse vastuussa haastattelujensa tallentamisesta.

Automaattisesti tallentavan järjestelmän eduksi Lakka katsoo sen, että epäselvissä tilanteissa, kuten silloin, kun haastateltava kiistää sanoneensa niin tai näin, on hänen haastattelunsa voitu varmistaa tallenteelta.

– Jatkossa jokainen toimittaja vastaa haastattelujensa tallentamisesta, sanoo Lakka.

Kaakon Viestintä julkaisee Kaakkois-Suomessa muun muassa Etelä-Saimaata, Kouvolan Sanomia, Länsi-Savoa ja Itä-Savoa.