1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energiankulutus

Teollisuus käyttää energiaa Lapissa aiempaa enemmän – muualla Suomessa kulutus vähenee

Lappi vastaa 13 prosentista kaikesta Suomen teollisuuden sähkönkulutuksesta, mikä vastaa yhden ydinreaktorin tuotantoa.

energiankulutus
Metsä Fibren Kemin tehdas
Kyösti Vaara / Yle

LappiLapissa teollisuus käyttää perinteisesti paljon energiaa. Lapin isot kaivos-, metalli- ja metsäteollisuusyksiköt sekä muu teollisuus kuluttivat viime vuonna yhteensä yli 15 000 gigawattituntia (GWh) eli keskimäärin noin 1 700 megawattia vuoden ja vuorokauden ympäri.

Lapissa teollisuus käytti energiaa kymmenen vuotta sitten suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna, eroa on vain muutama prosentti nykyisestä. Viiden viime vuoden aikana nousu näyttää pysähtyneen kokonaan, sillä vuonna 2013 kulutus oli lähes sama kuin vuonna 2018.

Sen sijaan muualla Suomessa teollisuus on saanut energiankulutuksen laskemaan selvästi – olkoonkin, että osan kulutuksen vähenemisestä sai aikaan viime vuosikymmenen lopun kansainvälinen finanssikriisi jälkiseurauksineen.

Koko Suomen teollisuuden energiankulutus on pienentynyt vuoden 2008 noin 170 000 gigawattitunnista viime vuoden noin 150 000 GWh:iin.

Kuvaaja, joka kertoo teollisuuden energiankäytön muutokset eri vuosina
Jyri Tynkkynen / Yle

Sähkön osuus teollisuuden energiamuodoista on kasvanut Lapissa selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 2008 Lapin teollisuuslaitokset kuluttivat alle 4 000 GWh, ja vuosikymmentä myöhemmin niiden sähkömittarit pyörivät yli 5 000 GWh:n edestä.

Käytännössä Lapin teollisuus tarvitsee keskimäärin noin yhden ydinreaktorin verran sähköä.

Samaan aikaan koko maan teollisuuden sähkönkäyttö on vähentynyt vähän toistakymmentä prosenttia.

Kuvaaja, joka kertoo teollisuuden sähkönkäytön muutokset eri vuosina
Jyri Tynkkynen/ Yle

Viime vuonna Lapin osuus koko Suomen teollisuuden käyttämästä sähköstä olikin noussut lähes 13 prosenttiin. Vuonna 2008 se oli vielä selvästi alle kymmenen prosenttia.

Lue seuraavaksi