1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköntuotanto

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö sähköntuotannossa kasvoi viime vuonna

Vuonna 2018 uusiutuvien energianlähteiden, eli esimerkiksi vesi- ja tuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli 46,2 prosenttia.

Sähkön kokonaiskulutuksesta 77 prosenttia katettiin kotimaisella tuotannolla. Kuva: Matti Myller / Yle

Kumpi on käytetympää sähköntuotannossa Suomessa, fossiiliset vai uusiutuvat energianlähteet?

Oikea vastaus on uusiutuvat, mutta fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö sähköntuotannossa kasvoi silti viime vuonna.

Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan fossiilisilla ja turpeella tuotetun sähkön määrä kasvoi 14 prosenttia vuonna 2018. Samalla uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla tuotetun sähkön määrä kasvoi vain vähän. Seurauksena uusiutuvien energianlähteiden osuus sähköntuotannosta oli aiempaa pienempi.

Vuonna 2018 uusiutuvien energianlähteiden, eli esimerkiksi vesi- ja tuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli 46,2 prosenttia, kun vuonna 2017 vastaava luku oli 47,2 prosenttia. Eniten käytetty uusiutuva energianlähde oli vesivoima.

Vaikka fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö kasvoi, niillä tuotetaan silti edelleen yhteensä vain noin viidesosa Suomen sähköstä. Fossiilisten polttoaineiden osuus sähköntuotannosta oli 16 prosenttia ja turpeen viisi prosenttia. Ydinvoimalla puolestaan tuotettiin 32 prosenttia Suomen sähköstä.

Lue myös:

Kivihiilikasat Helsingin Hanasaaressa ovat pian historiaa, sitten alkaa puunpoltto – Miten ratkaisu vaikuttaa ilmastotavoitteisiin? Asiantuntijat vastaavat

Saastuttaminen on nyt kalliimpaa kuin kertaakaan 11 vuoteen – hiilivoima ajautui pulaan Keski-Euroopassa, kiitos kuuluu päästökaupalle

Tuhansien tehtaiden ja voimalaitosten päästöt pysyvät kurissa päästökaupalla – Nyt Euroopan ilmastotoimien ykkösnyrkki kaipaa suurremonttia