Analyysi: Postin työehtoneuvotteluissa taistellaan nyt työntekijöiden sieluista – työntekijäliitolta vaaditaan miljoonakorvausta

Postin korvausriidassa voi nähdä yhteyksiä työehtokiistaan, jossa molemmat haluavat parantaa neuvotteluasemiaan, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

posti
nainen lajittelee paketteja
Postin työntekijät uhkaavat lakolla, ellei työehtokiistaa saada sovittua noin puolessatoista viikossa.Marja Väänänen / Yle

Postin työehtoneuvotteluissa pelataan nyt poikkeuksellisen kovaa peliä. Posti ja logistiikka-alan unioni PAU kertoivat eilen, että Posti vaatii siltä ja työntekijöiltä miljoonakorvausta.

Korvausvaade liittyy työehtosopimusneuvotteluihin vuonna 2015, jolloin Postin työntekijät kieltäytyivät opastamasta vuokratyöntekijöitä tehtäviinsä.

Postilaiset pelkäsivät tuolloin, että vuokratyöntekijät tulisivat töihin suunnitellun lakon ajaksi, jolloin heidän asemansa neuvottelupöydässä heikkenisi.

Kun työnantaja poisti perehdytyksestä kieltäytyneitä työntekijöitä työpaikalta, osassa toimipisteissä muut postilaiset marssivat myös ulos.

Posti on laskenut, että se menetti lakkojen vuoksi liikevaihdostaan miljoona euroa. Tätä se nyt perii työntekijöitä edustavalta PAU:lta takaisin.

Mutta miksi kiistaan on palattu juuri nyt?

Molemmat osapuolet pyrkivät kertomaan kiistasta omaa tarinaansa. Posti ei suoraan vastaa Ylen kysymykseen siitä, onko korvausvaatimuksen ajankohta sattumaa.

Postista kerrotaan, että korvausta on vaadittu kolmen vuoden ajan, mutta ”PAU on kieltäytynyt vastuustaan”.

– Postille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kun hakea korvausta yhtiölle aiheutuneista vahingoista, yhtiö kirjoittaa sähköpostissaan.

Postin työntekijöitä edustavalla PAU:lla on toisenlainen arvio tilanteesta. Liiton puheenjohtaja Heidi Nieminen ”pitää mystisenä”, että Posti palasi asiaan lokakuussa.

– Reilu vuosi sitten kävimme asiasta keskustelun ja sen jälkeen olin omiin neuvottelumuistiinpanoihin kirjannut Postin edustajan todenneen asian jäävän heidän osaltaan siihen.

– Vahingonkorvausvaatimuksessa toissijaisesti lähdettiin nyt vaatimaan korvauksia yksittäisiltä työntekijöiltä, niin oli meiltä korrektia, että kerromme heille asiasta, Nieminen sanoo.

Postista kiistetään, että se olisi luopunut vaateistaan vuosi sitten. Toiseksi Posti sanoo nyt, ettei yhtiö esitä korvausvaatimuksia yksittäisille työntekijöille.

Ylen käsiin saamasta vahingonkorvausvaatimuksessa kuitenkin lukee, että ”Posti harkitsee toissijaisesti tässä kirjeessä esitettyyn vaatimukseen nähden vaatimusten esittämistä kutakin työntekijää kohtaan tämän aiheuttamasta vahingosta”.

Posti Oy:n vahingonkorvausvaatimus yhdistyksellenne
Yle Uutisgrafiikka

Suomeksi sanottuna korvausvastuussa voisivat olla työntekijät, jotka osallistuivat lakkoihin vuonna 2015.

Kiistan ajankohdan syistä voi puolestaan esittää useita tulkintoja. Ilmiselvin näistä liittyy käynnissä olevaan vaikeaan työehtosopimuskiistaan.

Posti lähetti vaateen PAU:lle 11. lokakuuta, jolloin kiistassa elettiin hankalaa vaihetta. Postin silloinen toimitusjohtaja Heikki Malinen oli eronnut Postin johdosta noin viikkoa aiemmin, sen jälkeen kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) oli puuttunut yhtiön johdon suunnitelmiin 700 työntekijän työehtosopimuksen vaihdosta.

Taustalla voi olla myös arkisempi selitys. PAU teki pari päivää aiemmin työantajan vaadetta valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saman kiistan toisesta haarasta.

Korkein oikeus ratkaisi asian työnantajan hyväksi, vaikka hovi- ja käräjäoikeus olivat päättäneet kiistan työntekijöiden hyväksi.

Postin tarkoituksena on myös voinut olla se, että työmarkkinapöytään lyödään painetta. Tämäkin kiista voi kadota pöydältä, kun sopu työehtoihin löytyy.

Se, että PAU tuli asian kanssa julkisuuteen puoli kuukautta työnantajan ilmoitusta myöhemmin, voidaan nähdä myös valmistautumisena työtaisteluun. PAU on ilmoittanut kahden viikon laajasta lakosta, joka alkaa noin puolentoista viikon päästä.

Nyt työntekijäpuoli on päässyt sanomaan tiedotteessaan, että ”PAU tulee puolustamaan jäseniään tässäkin asiassa”.

Taistelu Postin työntekijöiden lakkohalukkuudesta on kiihtynyt yhtiön sisällä työtaistelun alla.

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut paljon kuvia Postin toimipisteiden infonäytöistä, joissa kannustetaan tulemaan töihin lakon aikana. Myös Yle on saanut kuvia nähtäväksi.

Työntekijöille on muun muassa kerrottu Kiitos-palkkiosta, jonka myöntämiskriteerinä on ”hyvä asiakaskokemus ja häiriötön palvelu”.

Samaan aikaan työntekijöitä edustava PAU:lta on sadellut tiedotteita työnantajan suunnitelmista ja niiden vaikutuksista postilaisten palkkoihin.

PAU on muun muassa laskenut, millaisia palkanalennuksia työehtosopimuksen vaihtaminen tarkoittaisi eri työtehtävissä.

Nyt Postissa taistellaankin työntekijöiden sieluista.

Lue lisää:

Postin työriidan sovittelussa ei päästy eteenpäin

Posti kohensi tulostaan – kärjistyvä kiista palkoista ja työehdoista voi vaikuttaa merkittävästi loppuvuoden tulokseen