1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hampurilaiset

Islantilaismies osti McDonald'sin juustohampurilaisen nähdäkseen mädäntyykö se – Nyt on kulunut jo kymmenen vuotta, eikä mitään ole tapahtunut

Hampurilaisaterian vanhentumista voi seurata suorana nettilähetyksenä.

Lokakuun 31. päivänä vuonna 2009 ostettua ateriaa säilytetään lasikuvun alla. Kuva: Anthony Stanley / Wenn.com / All Over Press

Islantilainen Hjörtur Smárason on jo kymmenen vuoden ajan seurannut, mitä aika tekee hänen McDonald'sista ostamalleen juustohampurilaiselle. Toistaiseksi aika on kohdellut hampurilaista ja Hjörtur Smárasonin samaan aikaan vuonna 2009 ostamia ranskanperunoita hyvin, sillä pilaantumisen merkkejä ei vieläkään silmämääräisesti näe.

Hjörtur Smárason osti viimeisen hampurilaisen, kun McDonald's sulki ravintolansa Islannissa 31. lokakuuta 2009. Hänen aikomuksenaan ei missään vaiheessa ollut aterian syöminen, vaan hän halusi omin silmin nähdä, pitävätkö huhut yhtiön myymien ruokien hyvästä säilyvyydestä paikkansa.

– Olin kuullut, etteivät McDonald'sin ruoat koskaan mätäne, joten halusin nähdä onko se totta vai ei, Hjörtur Smárason sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Ensimmäiset kolme vuotta Hjörtur Smárason piti omien sanojensa mukaan hampurilaista ja ranskalaisia muovipussissa autotallissa. Nyt ne ovat lasikuvun alla.

Halukkaat voivat seurata juustohampurilaisen kohtaloa suorana nettilähetyksenä (siirryt toiseen palveluun).

Juustohampurilainen oli aiemmin esillä Reykjavikin Bus Hostelissa. Nykyinen säilytyspaikka on Snotra House -hostellissa. Kuva: Anthony Stanley / Wenn.com / All Over Press

Ateriaa säilytetään tällä hetkellä Snotra House -nimisessä hostellissa Etelä-Islannissa. Aiemmin se on ollut esillä Reykjavikin Bus Hostelissa.

Hjörtur Smárason yritti aiemmin lahjoittaa hampurilaisaterian Islannin Kansallismuseolle, joka kuitenkin totesi, ettei sillä ole tarvittavaa asiantuntemusta.

Erikoisesta ruokaseurannasta on uutisoinut muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Prisma studion juttu vuodelta 2016: Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?