Hyppää sisältöön

Poliisi kyynelkaasutti ja ampui vesitykillä mielenosoittajia Hongkongissa

Mielenosoittajat rikkoivat Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan Hongkongin toimituksen ikkunoita.

Mies juoksee kohti kuvaajaa, kun poliisit ovat ampuneet kyynelkaasupanoksia kadulle.
Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Hongkongissa 2. marraskuuta 2019.

Hongkongin poliisi ampui lauantaina kyynelkaasua ja käytti vesitykkiä hajottaakseen hallitusta vastustavan mielenosoituksen Victoria Parkin puistoalueella.

Tuhannet mielenosoittajat olivat kokoutuneet alueelle, vaikka mielenosoituksella ei ollut virallista lupaa. Monet olivat peittäneet kasvonsa siitä huolimatta, että viranomaiset ovat kieltäneet naamioitumisen.

– Hallitus ja poliisi ovat tukahduttaneet ihmisten vaatimukset. Meidän täytyy jatkaa tätä liikettä näyttääksemme heille, että vaatimuksemme ovat yhä voimassa, 18-vuotias mielenosoittaja Gordon Tsoi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Mielenosoittajat kerääntyivät ensiksi Victoria Parkin puistoalueelle lauantaina 2. marraskuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA

Uutistoimisto Reutersin mukaan muutamat mielenosoittajat vaativat äänekkäästi itsenäisyyttä, mitä kommunistisen puolueen johtajat Pekingissä pitävät punaisena vaatteena. He ovat uhanneet "murskata luut" niiltä, jotka toimivat Hongkongin itsenäisyyden puolesta.

Osa protestoijista rakensi kaadetuista metalliaidoista ja jalkapallomaalista barrikaadeja puiston sisäänkäynnille. Aktivistit heittivät ainakin yhden polttopullon.

Poliisi käski kovaäänisten avulla mielenosoittajia hajaantumaan. Poliisin mukaan protestoijia voidaan syyttää laittomasta kokoontumisesta. Poliisi otti kiinni useita mielenosoittajia.

Protestoijat hajaantuivat eri suuntiin ja suuntasivat kohti Hongkongin finanssi- ja shoppailualuetta Centralia. Osa mielenosoittajista heitteli tiiliskiviä matkalla.

Poliisi ampui lisää kyynelkaasua Hennessy Roadilla lähellä poliisin päämajaa.

Mielenosoittajat rikkoivat Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan Hongkongin toimituksen ikkunoita. Paikallisen median uutiskuvissa näkyy, että toimituksen aulatiloissa oli syttynyt tulipalo.

Uutistoimisto AP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Xinhuan toimitus joutui protestoijien tihutöiden kohteeksi.

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet nyt jo viisi kuukautta. Hongkongin viranomaiset kielsivät viime kuussa kasvonaamiot vanhan siirtomaa-ajan lain perusteella.

Mielenosoittajat vastustavat lakia, jonka mukaan Hongkongissa kiinni otetut, rikoksista epäillyt henkilöt voitaisiin viedä manner-Kiinaan tuomittaviksi. Tästä laista on periaatteessa jo luovuttu, mutta mielenosoittajat vaativat, että asia ilmaistaisiin yksiselitteisesti.

Väki vaatii myös vapaita vaaleja Hongkongiin, pidätettyjen vapauttamista ja poliisin toimien tutkintaa.

.
.