Laittomat puunkaatajat tappoivat tunnetun Amazonin metsien suojelijan Brasiliassa – heimojohtaja syyttää hallitusta kansanmurhasta

Heimoja edustavan järjestön mielestä Brasilian presidentillä on alkuperäiskansojen verta käsissään.

luonnonsuojelu
Paulo Paulino Guajajara.
Paulo Paulino Guajajara, jonka laittomat metsurit tappoivat perjantaina Amazonin sademetsässä Brasiliassa.Reuters-TV

Laittomat puunkaatajat tappoivat perjantaina alkuperäiskansaan kuuluvan metsänsuojelijan ja haavoittivat toista Amazonin sademetsässä Brasiliassa, Guajajara-heimon johtajat kertovat.

Luvattomat puunkaatajat olivat järjestäneet metsänsuojelijoille väijytyksen Arariboian suojelualueella Koillis-Brasiliassa sijaitsevassa Maranhaon osavaltiossa. Miehet olivat metsästämässä hyökkäyksen sattuessa.

Iskussa sai surmansa Arariboian suojelualuetta puolustavan ryhmän johtaja Paulo Paulino Guajajara. Hyökkääjät ampuivat häntä päähän. Hänen kumppaninsa haavoittui, mutta onnistui pakenemaan. Myös yksi hyökkääjä kuoli välikohtauksessa.

Brasilian oikeusministerin Sergio Moron mukaan liittovaltion poliisi tutkii Guajajaran surman, jotta tekijät saadaan vastuuseen teostaan.

Alkuperäiskansat syyttävät presidenttiä

Brasiliassa huoli sademetsästä on lisääntynyt sen jälkeen, kun presidentti Jair Bolsonaro nousi valtaan aiemmin tänä vuonna.

Bolsonaro haluaa höllentää suojelualueiden ja alkuperäiskansojen maiden suojelua, koska hänen mielestään Amazonian alueen talouden kehittäminen on välttämätöntä.

Sademetsäalueella asuvien alkuperäiskansojen edustajat sanovat, että heistä on tullut entistä haavoittuvampia, kun luvattomat metsurit ja karjankasvattajat tunkeutuvat heidän mailleen.

Brasilian alkuperäiskansoja edustava järjestö Apib sanoi tiedotteessaan lauantaina, että Bolsonaron hallituksella on alkuperäiskansojen verta käsissään.

– Väkivallan lisääntyminen alkuperäiskansojen alueilla johtuu suoraan Bolsonaron vihapuheista ja kansamme vastaisista toimista, Apib sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

"On aika sanoa, että tämä institutionalisoitu kansanmurha riittää"

Apibin johtajan Sonia Guajajaran mukaan metsänsuojelijoita oli uhkailtu aiemmin ja he käyttivät suojaliivejä partioidessaan metsässä. Hänen mukaansa viranomaiset eivät ryhtyneet toimiin, kun heille ilmoitettiin uhkauksista, kertoo uutistoimisto AP.

Sonia Guajajara sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että hallitus purkaa alkuperäiskansoja puolustavia ja ympäristövirastoja, jolloin heimot joutuvat puolustamaan maitaan valtaamiselta.

– On aika sanoa, että tämä institutionalisoitu kansanmurha riittää, Guajajara sanoi viestipalvelu Twitterissä.

Brasiliassa on ollut tuhoisia maastopaloja. Sademetsissä suurta tuhoa aiheuttaneet palot nostattivat elokuussa maailmanlaajuista paheksuntaa. Esimerkiksi viljelijät ja karjankasvattajat kulottavat luvattomasti metsää muuttaakseen sen talousmaaksi.

Lue lisää:

Kun maailma paheksui Brasilian sademetsän paloja, kulotukset keskittyivät vielä tärkeämpiin luontokohteisiin

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Greenpeace vaatii pikaruokajäteiltä toimia Amazonin tuhoamista vastaan – maatalous hävittää maailman suurinta sademetsää

Lähteet: AP, Reuters