Delhi haukkoo ilmaa myrkyllisessä savusumussa – Suomen suurlähetystön asiainhoitaja: Ilman likaisuuden voi jopa maistaa

Useita lentoja on ohjattu toisille lentokentille Delhin heikon näkyvyyden takia.

Delhi
New Delhissä olivat huonot liikenneolosuhteet sunnuntaina 3. marraskuuta savusumun vuoksi.
Intian pääkaupungissa olivat huonot liikenneolosuhteet sunnuntaina 3. marraskuuta savusumun vuoksi.Sajjad Hussain / AFP

Intian pääkaupunki Delhi peittyi sunnuntaina raskaaseen, myrkylliseen savusumuun. Kaupungin ilmanlaatu on romahtanut heikoimmilleen tänä syksynä.

Delhin ilmanlaatua itsenäisesti mittaavan Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan sunnuntaiaamuna myrkyllisiä pienhiukkasia oli kuutiometrissä ilmaa paikoitellen 810 mikrogrammaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan turvallinen maksimiarvo vuorokaudessa keskimäärin alle 25 mikrogrammaa kuutiometrissä.

– Saasteet ovat nousseet sietämättömälle tasolle, kirjoitti Delhin pääministeri Arvind Kejriwal viestipalvelu Twitterissä.

Kejriwal vaati Intian keskushallintoa ryhtymään toimiin, jotta tilanne parantuisi.

Delhissä asuu noin 20 miljoonaa ihmistä. Monet asukkaista kärsivät hengitystie- ja silmäoireista ilmansaasteiden vuoksi. Osa delhiläisistä käyttää hengityssuojaimia.

Näkyvyys oli sunnuntaina niin heikko savusumun takia, että osa kaupunkiin saapuvista lennoista oli myöhässä tai ne jouduttiin ohjaamaan toisille lentokentille.

Delhin ilmansaasteet johtuvat muun muassa megakaupungin useista miljoonista ajoneuvoista, rakennustyömaista ja teollisuuden päästöistä.

Intialainen liikennepoliisi suojasi hengitystiensä maskilla 2. marraskuuta kovan savusumun takia.
Osa delhiläisistä käyttää hengityssuojaimia, kuten kuvan liikennepoliisi.Rajat Gupta / EPA

Vuoden saasteisin aika

Suomen New Delhin suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Erik af Hällström kertoo Ylelle puhelimitse, että heikon ilmanlaadun huomaa heti, kun astuu ovesta ulos ja hengittää sisään. Hänen mukaansa ilman likaisuuden jopa maistaa.

– Ulkona liikkumista on yritetty vähentää. Ne jotka voivat sen tehdä, yrittävät olla enemmän sisätiloissa, missä on puhtaampi ilma, af Hällström sanoo.

Af Hällströmin mukaan Delhin ilmanlaatu on aina heikoimillaan tähän aikaan vuodesta, koska kaupunkia ympäröivien maakuntien maanviljelijät polttavat näihin aikoihin maatalousjätettä. Lisäksi marraskuun tienoilla on suuria vuosittaisia juhlia, joiden aikaan räjäytellään runsaasti ilotulitteita.

– Kun lämpötilat laskevat, niin ihmiset joilla ei ole lämmitystä, alkavat polttaa mitä tahansa. Se vaikuttaa myös siihen, että ilmanlaatu huononee.

Af Hällström kertoo, että paikalliset viranomaiset ovat pyrkineet vähentämään saasteita muun muassa sallimalla parillisiin ja parittomiin numeroihin päättyvillä rekisterikilvillä varustetuilla autoilla ajamisen vain vuoropäivinä. Lisäksi joitakin rakennustyömaita on suljettu ja rekoilta on ajoittain kielletty pääsy kaupunkiin.

Viime vuonna julkaistun YK:n raportin mukaan neljätoista maailman viidestätoista saastuneimmasta kaupungista sijaitsee Intiassa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan saasteisiin kuolee miljoona intialaista ennenaikaisesti vuosittain.

Korjattu ma 4.11. klo 10.50. Pienhiukkasten pitoisuudet ovat mikrogrammoja kuutiossa ilmaa, ei kappaleita.

Lähteet: AFP