Hyppää sisältöön

Norja on kallis myös norjalaisille – entistä useampi suuntaa Ruotsin puolelle ostoksille

Rajakauppa Ruotsin ja Norjan välillä on ennätyslukemissa. Norjalaisten ostot ovat kasvaneet jo 1,6 miljardiin euroon.

Ruotsin puolella sijaitseva Töckforsin kauppakeskus täyttyy norjalaisista asiakkaista. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

TÖCKSFORS Norjalainen kolmen lapsen isä, Rolf Otto Eriksen, nostaa limsatölkkejä ostoskärryyn ruotsalaisessa ruokakaupassa Töcksforsissa, seitsemän kilometrin päässä Norjan rajalta. Kärry on jo pullollaan elintarvikkeita sisältäviä muovikasseja jatalouspaperirullia.

– Loppusumma oli euroina 255, Norjassa se olisi ollut euroina sellaiset 400.

– Aika hyvä säästö, hän toteaa tyytyväisenä.

Perhe on ajanut tunnin matkan päästä Norjan puolelta ruokakauppaan. Mukaan lähtee yleensä juomia, juustoa, kinkkua, italialaista tomaattikastiketta.

Rolf Otto Eriksen on tullut perheineen ostoksille 100 kilometrin päästä. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Norjalaiset ostavat Ruotsin puolelta eniten tupakkaa, alkoholia, juustoa, lihaa, makeisia ja limsaa. Hinnat ovat jopa puolet halvempia kuin Norjassa.

Rajakauppa lyö ennätyksiä

Rajakauppa Ruotsin ja Norjan välillä on nyt ennätyslukemissa. Kauppa on kasvanut jopa 10 prosenttia viime syksystä. Norjalaisten ostot ovat jo 1,6 miljardia euroa.

Myös ostosmatkoja tehdään aiempaa enemmän, yli 9 miljoonaa kappaletta, kertoo Norjan tilastokeskus.

Töcksforsin kauppakeskus saa runsaasti asiakkaita 100 kilometrin päästä Oslosta.

– Meillä käy säännöllisesti myös asiakkaita, jotka tulevat Stavangerista länsirannikolta, kertoo kauppakeskuksen johtaja Lars Erik Erøy

– Matkaa kertyy yli 500 kilometriä, mutta he tulevat päiväretkelle ja ostavat suuria määriä.

Lars Erik Erøy johtaa kauppakeskusta, jonka pinta-alasta iso osa on varattu suurille karkkikaupoille. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Suurimpia syitä kasvaneeseen rajakauppaan ovat Norjan hintataso ja Ruotsin kruunun heikko kurssi. Norjan kalliita hintoja selittävät muun muassa verotus ja tullimaksut. Norjassa on käytössä myös sokerivero.

Esimerkiksi puolentoista litran limsapullo maksaa Norjassa 3,40 euroa, Ruotsissa 1,5 euroa.

Litra kevytmaitoa maksaa Norjassa 1,29 euroa, Ruotsissa 80 senttiä.

Paahtopaistileikettä saa 28,93 euron kilohintaan Norjan puolelta, Ruotsissa hinta on 13,70 euroa kilolta.

Mona on tullut 30 kilometrin päästä ostoksille.

– Juusto on aina halpaa Ruotsissa, ostan sitä joka kerta. Avopuolisoni haluaa juomia ja lihaa. Emme osta valtavia määriä, mutta aina vähän. Joka kertaa lähtee mukaan myös heräteostoksia. En ole varma, säästämmekö lopulta mitään.

Mona kertoo sortuvansa heräteostoksiin. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Pienen lapsen äiti Gry Wallby ostaa maitoa, talouspaperia, vessapaperia ja lihaa.

– Täällä on puolta halvempaa kuin Norjassa. Olisi hölmöä olla ostamatta täältä.

Tilastotietoa tuottavan Eurostatin mukaan Norja on maailman kolmanneksi kallein maa ruuassa ja juomissa. Ruotsi on sijalla 8. Vertailun vuoksi Suomi löytyy sijalta 7.

Norjassa tilannetta pidetään vakavana

Ruoka ei ole ainut, mitä ostetaan, vaan moni myös huoltaa autonsa, varaa hammaslääkärin ja käy kampaajalla Ruotsin puolella.

Kasvava rajakauppa vie työpaikkoja ja tuloja maasta. Sekä kaupanala että työnantaja- ja työntekijäliitot ovat yhdessä vedonneet Norjan hallitukseen, jotta nämä kuroisivat hintaeroa umpeen.

Syyskuussa hallitus esitteli budjettinsa eikä siinä ollut liittojen mielestä mitään, mikä hillitsisi kasvavaa rajakauppaa.

Norjalaisasiakkaita varten kauppakeskuksissa on lukuisia sähköautojen latauspaikkoja. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Norjan tilastokeskus kuvaa tilannetta äärimmäiseksi. Jos kasvu jatkuu samaa tahtia, Norjan kaupan ala uskoo, että rajakauppa tuplaantuu 10 vuoden aikana.

Kauppakeskusjohtaja uskoo, että kasvu jatkuu

– En näe mitään, mikä muutaisi Ruotsin ja Norjan hintaeroa. Kun markkina on olemassa, miksi kauppa vähenisi?

– Vielä muutama vuosi sitten rajalla olevat kauppakeskukset olivat aika kotikutoisia. Olemme viime vuosina satsanneet kauppoihin ja laajentaneet niitä. Lisäksi keskitymme vain tuotteisiin, joita norjalaiset asiakkaat haluavat.

Kauppakeskuksessa on esimerkiksi 4 000 neliön kokoinen makeismyymälä. Parkkipaikalla on kymmeniä latauspistokkeita sähköautoille.

Töcksforsin taajamassa asuu 1 200 ihmistä. Rajan kaupat työllistävät 600 henkeä. Kauppiaan mukaan rajakauppa mahdollistaa ihmisten jäämisen pienille paikkakunnille Ruotsin puolelle.